Bogdan Stoica: Noul cadou primit de traficanții de carne vie

Bogdan Stoica

Titlu glorios în mai multe publicații: Guvernul a redus birocrația / Guvernul  a eliminat un document cerut la frontieră. Cât să treacă gardul interesului. Cât să zică lumea: neah, încă o știre electorală, mai bine să n-o citesc.

În realitate, chiar e ceva important. Hotărârea de Guvern de joi prevede că persoanele fizice majore care însoţesc minorii la ieşirea din ţară nu vor mai fi obligate să prezinte certificatul de cazier judiciar.

Ai prins ideea? Un adult iese din țară cu unul, doi sau trei minori. Nu mai contează dacă adultul a fost cândva condamnat pentru pedofilie, trafic de carne vie, tranzacții cu organe. Superbă reducere a birocrației, nu?

La fel de sfătos statul mai transmite prin presă că „poliţiştii de frontieră pot verifica situaţia judiciară a însoţitorilor adulţi ai minorilor prin intermediul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar ROCRIS”, a spus acesta.

Superb. Remarcă formula „pot verifica”. Nu scrie „trebuie să verifice”, nici „vor verifica”. Doar că pot. Mai știi cum putea acel polițist de frontieră să verifice în baza de date moaca primarului fugar Cătălin Cherecheș, dar n-a făcut-o? Știi de ce nu a făcut-o și ne-am făcut de căcat în plină campanie de promovare a siguranței la frontiere pentru Schengen. Pentru că polițistul putea, dar nu era obligat.

Sunt curios ce o să zică, anul viitor, Departamentul de Stat al SUA despre această reducere a birocrației. În fiecare an ne-a acuzat că nu facem nimic împotriva traficului de carne vie. În fiecare an ne-a certat pentru legăturile vizibile dintre traficanți și decidenți din zona de vamă-frontieră. Probabil că următorul raport o să includă, la capitolul trafic de persoane, următorul mesaj: dă-vă dreacu de țară de mafioți, vă meritați soarta.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL