Bogdan Stoica: nu cred, n-are cum, e prea ieftin

Bogdan Stoica

Ce păcat că n-ai citit snoop. A publicat recent cea mai emoționantă investigație anti-USR. Una în care „Elena Lasconi se consultă cu mercenarul lui Iliescu. Ce sumă investește USR în campania prezidențială”. Ceva fin. Fin ca o pictură naivă.

Pe scurt, povestea sună așa. USR a contractat un guru electoral american. Bob Wickers îi zice și a lucrat pentru oameni ca Ion Iliescu, Boris Elțîn, Mitt Romney. Numa grei. Pentru Wickers un candidat ca Elena Lasconi nici nu contează. Dar să zicem că i-a fost simpatică în poza aia cu „bună dimineața la cafeluță” și a acceptat. Să zicem.

Înțelegerea financiară a candidatului Lasconi cu guru Wicker sună așa: 25.000 euro bonus de debut, 25.000 euro pe lună în precampanie, 100.000 de euro în campanie, bonus 100.000 de euro dacă Lasconi intră în turul doi și 200.000 de euro dacă devine președinte. Per total, vreo 500.000 de euro.

Nu cred o iotă din cifrele astea. Băieți ca Bob Wickers fumează zilnic trabucuri de 2.000 de dolari când se duc la clubul de golf unde e 5.000 de dolari partida și unde stabilesc la ce dineu caritabil de 10.000 de dolari tacâmul mănâncă diseară ca să stea de vorbă cu Marele X sau cu Misteriosul Y. Să-i oferi 25.000 de euro acestui băiat e ca și cum i-ai oferi o plimbare cu Skoda Octavia Biancăi Drăgușanu.

25.000 de euro bonus de debut? Eu știu niște băieți care dau ceasuri de 50.000 de euro doar ca alți băieți să decidă dacă stau de vorbă cu ei.

25.000 de euro pe luna de precampanie? Eu știu niște băieți care-i pot băga pe revolut lui Wickers 50.000 de euro săptămânal doar ca Lasconi și USR să se ducă spre 5% în loc de 25%.

100.000 de euro pentru luna de campanie electorală? În perioada aia niște băieți i-ar da un milion de euro lui Wickers ca să-i facă mesajele praf Elenei.

200.000 de euro bonus pentru câștigarea președinției? Păi ăsta e bonusul în Procter&Gamble, în Petrom sau în Carrefour. Să faci pe cineva să controleze diplomația, frontierele și serviciile secrete ale unui stat nu merită doar 200.000 de euro. Poate 20 de milioane de euro.

Pe scurt, nu cred că USR îl plătește cu cât zice pe Bob Wickers. E prea puțin. Riscant de puțin. Cred că fie se mai dau niște bani altfel, pe alte circuite, fie pe ăla îl mai plătește cineva ca să aibă grijă de Elena. Oricum trebuie să mai fie cineva tare în afacerea asta. Nu era Wickers liber, fără job, taman anul ăsta, când sunt alegeri în 50 de state ale lumii, ca să zică: „ufff, ce bine că m-a angajat Elena, că nu aveam cu ce plăti întreținerea”. Cineva-ul ăla ar trebui să fie bogat la nivelul „banii nu contează”, pentru că împărtășește aceleași idealuri progresiste cu USR și dobândește astfel o pârghie importantă de a controla acest partid. Vorba lui Socrate: „Ferrari și președinte nu poți să-ți cumperi când vrei tu, ci când se vinde vreunul”.

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: