Bogdan Stoica: Palestina românească

Bogdan Stoica

Ai văzut? S-a umplut Europa de Palestine. Cât de curând, vom avea și noi una.

Poți să-i zici Palestina și Crimeei. Teritoriu rusesc, făcut cadou, golit de populația nativă, repopulat și acum subiect de război. Spania tocmai a reaprins focul palestinian, încercând să-l stingă cu aministia liderilor autonomiști catalani condamnați pentru separatism și provocând proteste masive de stradă. De Transnistria știi, de Kosovo așișderea, de Găgăuzia probabil n-ai auzit dar e tot pe aici, mai încolo’șa e Kalinigrad. Toate au potențial de Palestină.

Și de parcă nu erau destule mormane de lemne stropite cu benzină, vine Macron și ridică problema autonomiei Corsicii. Că așa a considerat el vital pentru vremurile astea, să propună o modificare constituțională prin care insula Corsica să primească statut de autonomie. În șase luni. Normal că s-au deschis șampaniile la Budapesta, iar presa maghiară s-a umplut de Transilvania. Palestina României.

Katalin Szili, care nu e un fraier oarecare, ci consilier principal al premierului ungar Viktor Orban, a declarat ieri că exemplul Corsicii este unul bun și ar putea întări aspirațiile de autonomie ale maghiarilor din Transilvania și ale secuilor. N-a scris pe facebook, ci a rostit fraza la adunarea generală a Federaţiei Organizațiilor Maghiare din Europa de Vest. Iar la final a menționat că e nemulţumită că la Comisia Europeană nu apare pe nicăieri, pe ordinea de zi, problema minorităţilor naţionale.

Acum, ca să fim serioși, deocamdată discutăm despre nimic. Instituțiile Uniunii Europene nu au competențe în ceea ce privește minoritățile naționale. Maghiarii nu vor putea prea controlul asupra Transilvaniei, în nici un fel, mai mult decât au făcut-o deja, prin capital maghiar injectat aici, proprietăți imobiliare cumpărate și multe acțiuni de propagandă. Singurul efect notabil, inclusiv al acestui text, este că AUR va avea un nou mesaj de transmis. Că va mai crește două procente, fix alea toxice, de care nu are nevoie. Pentru că de fiecare dată când George Simion pronunță „Ungaria”, UDMR strigă „maghiari din România, aveți nevoie de noi să vă protejăm de extremistul ăsta”. Și pac, ia și UDMR cele două procente care-i lipsesc să facă pragul.

În condiții normale, ideea lui Macron ajută AUR și UDMR să fie la fel de inutile ca și până acum. Dar nu prea mai trăim vremuri normale. Situația poate degenera ușor, și în urma unui accident auto în care șoferul băut și drogat este etnic cutare iar victima este etnic cutare. Cu cele două etnii mursecându-se pe facebook, ne putem trezi cu o Palestină fix în centrul țării, la doi pași de Brașov.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: