Bogdan Stoica: Pe cine ar susține Trump la președinția României?

Bogdan Stoica

Deducții și atât. N-am informații, dezbaterea lipsește, poate o pornesc eu. Mi se pare importantă.

Într-o țară normală, întrebarea cu cine ține Trump dintre candidații la președinția României ar fi fost de bun simț. Mass-media de la noi e ocupată însă să-l demonizeze pe Trump. Furibundă, chiar. Povestea cu „manosfera”, o mostră de propagandă progresistă de care se râde în Statele Unite, la noi a ajuns „analiză” în aceeași presă în care Marcel Ciolacu și Elena Lasconi au culoar larg de promovare. De parcă posibila susținere a lui Trump pentru un candidat nu i-ar privi pe cei doi. De parcă așteptarea taberei pro-progresism este ca Trump să-l susțină pe Simion, pe Geoană sau pe Ciucă.

  • Trump pro Simion. Nu văd de ce. Simion e suveranist, iar în America acest subiect nu există. Mai suverane decât Statele Unite nu e nimeni. Trump nu vorbește despre suveranitate, ci despre cum este satisfăcut interesul americanilor de politicile federale. Dăm bani la Ucraina dacă americanii au ceva de câștigat. Acceptăm migranți cu duiumul dacă fac bine americanilor. Acceptăm corectitudinea politică dacă ea aduce echitate pentru americani. Protejăm statele din NATO dacă își achită obligațiile financiare către noi. Plus că Simion nu prea are ce oferi. Și dacă iese președinte, nu poate oferi un premier, sau majoritate parlamentară. Ar fi pur decorativ, iar americanii vor decidenți, nu decoruri.
  • Trump pro Geoană. Argumentele sunt cam aceleași. Mircea Geoană a fost secretara șefului de la NATO. Nu există o mie de tipi influenți în România care să-i răspundă la telefon. Nu există partide mari care să-i susțină deciziile. Geoană e doar un executant, nu un decident. Dacă în România se naște un curent anti-american Geoană nu poate decât să se uite la el.
  • Trump pro Ciucă. Ciucă a fost decorat de SUA, e unul din puținii. A fost deja profilat, în joint-venture-urile militare din teatre de operațiuni. A coordonat o bună parte din achizițiile de armament american, a susținut planurile NATO în România, are și un partid care poate face alianțe majoritare în Parlament. Ar putea duce la bun sfârșit sarcinile americanilor, are și pregătirea militară utilă în contextul Ucraina. Nu în ultimul rând, fostul ambasador american în România îl susține și ghici ce, ăsta e un republican fanatic, care are fir scurt cu echipa lui Trump.

Cârcotașii ar putea zice că tot scenariul ăsta e aiurea, și că Trump ar lucra foarte bine și cu Marcel Ciolacu. Așa e. SUA au colaborat bine și cu Sadam Hussein până când ăla a invadat Irakul. Americanii nu au probleme doctrinare sau de etichetă când își coordonează acțiunile overseas. Faza e că Ciolacu dă semne clare că nu vrea să fie omul americanilor. S-a pupat pe bot cu Martin Schultz și a pornit producția de armament german în România. S-a pupat și cu Barnier, discutând achiziția de către România al unor elicoptere franțuzești. Și de parcă nu era de ajuns că preferă altceva în loc de Javelin și Black Hawk, a și declarat, după victoria lui Trump, că vrea ca SUA să fie principalul partener non-UE al României. Nu principalul partener punct. Fix genul de declarație pe care Trump le consideră „obrăznicii”.

Deocamdată, nu se pot face decât speculații. Lucrurile nu sunt tranșate. Se joacă. Mai avem o lună și ne lămurim cine susține pe cine.

 

Autor

  • Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL