Bogdan Stoica: Pericolul european despre care nu vorbește nimeni

Bogdan Stoica

Întâi de toate, pariez că n-ai auzit niciodată de Meyer Burger. Nu, nu e un fel de McDonalds, ci cea mai mare firmă din Europa din domeniului panourilor fotovoltaice. Firma e elvețiană și tocmai a decis să închidă fabrica din Germania.

Și cu ce ne afectează asta pe noi? Fii atent încă două trei fraze: acum doi ani, firma asta era lider global în domeniu. Nu face doar panouri, ci și fabrici de făcut panouri. Fiecare utilaj, oricât ar fi de complicat și de scump, era făcut chiar de Meyer Burger. Păstrând comparația de mai sus, gândește-te la un McDonalds care deține și câmpurile de cartofi, și fermele de gâini, și lanurile de grâu, și mori, abatoare, fabrici de pâine, depozite, tir-uri, fermieri, veterinari, șoferi etc.

Cum ziceam, acum doi ani, acest Rolls Royce al panourilor solare tocmai dotase fabrica din Germania cu cele mai noi tipuri de roboți industriali și voia chiar să o mărească. Din păcate, din China a venit un adevărat tsunami de panouri fotovoltaice relativ bune și relativ ieftine, pentru că guvernul Chinei subvenționează la greu această industrie. În nici doi ani, de planurile Meyer Burger s-a ales praful. A cerut ajutor guvernului Germaniei care s-a făcut că plouă. Iar acum plouă în hala părăsită.

Germania și, o dată cu ea, toată Europa, a ratat ocazia de a salva un morman de know-how și tehnologie de top. Nu mai există nici o firmă europeană de o asemenea anvergură, care să mai investească vreun euro în cercetare și dezvoltare de noi produse. Suntem la mâna Chinei, care va continua să vândă ieftin panouri fotovoltaice până își va închide toată concurența, iar apoi va scumpi marfa.

Ce vreau să zic este că ne aflăm, politic vorbind, în fața unei provocări fără precedent. Dacă la euroalegerile astea alegem oameni sonori dar proști, tupeiști dar ignoranți, arătoși dar vânduți, în maxim 10 ani vom închide tot. Nici măcar Occidentul, în perioada sălbatică a României moderne, când ne-a închis de-a valma fabrici și uzine, bune sau rele, doar ca să ne vândă produsele lui, nu ne-a făcut atâta rău cât ne va face China. Dacă nici măcar o economie ca a Germaniei, de catralioane de ori mai robustă ca a noastră, nu face față fără implicare politică, ce șanse crezi că avem noi?
O tot scriu pe aici, sper să se fixeze. Nu avem nevoie nici de sugătorii de clanțe ai Uniunii, nici de cei care vor să ne scoată din UE. Avem nevoie de niște oameni care să-și asume reformarea UE. Modernizarea ei, transformarea ei într-un mecanism de sprijin strategic, nu ca acum, o birocrație dominată de niște fanatici și de niște lepre. Altfel nu o să mai vorbim despre dispariția Uniunii Europene, ci despre dispariția Europei.
Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL