Bogdan Stoica: Povestea Dronelor (basm românesc contemporan)

Bogdan Stoica

A fost o țară ca niciodată care se numea România. Era o țară super, dar avea un ghinion istoric de lideri, pentru că și când erau oameni cu carte tot ca niște mâhniți mentali se comportau.

Prin 2022, România a devenit martor ocular la un război. Ca atunci când fumezi în balcon și doi vecini se iau la bătaie. La început doar filmezi cu telefonul și comentezi cu nevasta, dar, când vezi că ăia doi se amenință că-și dau foc și că se atacă cu pietre, începi să te gândești la termopane, la ușă, la extinctor. Poate tu! România nu. Cele mai importante ministere ale României în caz de război, cel al Apărării și cel de Interne – s-au uitat la războiul ăsta ca rața la muci: relaxate.

Și s-a făcut septembrie 2023, iar în România de Est au început să cadă, să facă poc sau să ia foc diverse unelte ale morții folosite de vecinii belicoși. Armatei României i-a venit mintea cea de pe urmă și a zis: „Cred ca n-ar fi rău să știu când se mai întâmplă. Să montez niște radare? Să duc observatori în zonă? Să ridic niște drone? Aaaa, n-avem drone? Păi să cumpărăm niște drone”. Și a dat un anunț de achiziție, s-a apucat de proceduri etc.

Și ghici ce? Tot în septembrie 2023, Ministerul de Interne a anunțat că a prins un grup de migranți care încercau să iasă din România ilegal ca să ajungă în Schengen. Știi cum i-a prins? Cu drone de supraveghere. Știi unde? Pe frontiera de Vest, unde în general e liniște și pace, că ungurii nu sunt în război cu polonezii.

În orice poveste din orice țară din lume Ministerul de Interne ar fi mutat pe frontiera de Est dronele de pe frontiera de Vest, ca să folosească și Ministerului Apărării. Ar fi apărat România de bombe zburătoare în loc să vâneze srilankezi sătui de salariul minim de aici. În povestea noastră asta nu se întâmplă, pentru că Povestea Dronelor e românească sută la sută. Și e adevărată.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: