Bogdan Stoica: Premierul a trecut de la păcănele la câmpul cuantic

Bogdan Stoica

Mi se pare foarte mișto filmul ăsta, Lupta Statului cu Păcănelele. E cu bani, cu barosăneală, cu interlopi, cu femei frumoase. Actorii, în schimb, sunt un dezastru. Din cauza lor filmul arată ca o comedie.

Iese zilele trecute prim-ministrul și spune că s-a încercat șantajarea lui pe subiectul ăsta. Absolut hilar. În loc să se ducă la SPP, sau la SRI, sau la Reuters dacă păcănitorii-șantanjiști erau atât de puternici încât nu puteau fi reclamați pe căile obișnuite, Marcel Ciolacu lasă să treacă câteva luni și o povestește, de parcă acum și-a adus aminte, la Timișoara.

Iese presa și-i demonstrează că în august avea altă părere. Nu era așa intransigent cu industria care distruge finanțele românilor. Dimpotrivă, spunea că legea care face subiectul filmului ar putea crea o nouă gaură la buget. Acum nici nu mai pomenește de gaură, ba dimpotrivă, spune că gaura păcănelelor este utilă în contextul în care se lucrează la acoperirea altei găuri bugetare, mult mai mari. Practic, Ciolacu a trecut cu strategia fiscală în zona câmpului cuantic, singurul lor din univers unde poți astupa o gaură cu altă gaură.

Cât privește legea pentru care se bate premierul, eu n-o văd afectând așa tare industria.

Mutarea sălilor de păcănele la marginea localităților va popula mall-urile și retailul mare, care, culmea, concentrează părți mari de populație, în fiecare zi. Din perspectiva marketingului va fi chiar mai ușor să-i atragi la păcănele. Iar toți dependenții de roșu/negru/treișeptari vor spune soțiilor că se duc la Carrefour sau la Dedeman. Și tot dracul ăla o să fie.

Nu va crește nici șomajul. Dacă păcănelele vor primi o licență la fiecare 20.000 de locuitori, antreprenorii din domeniu vor face dintr-o firmă cinci sau cincizeci, și vor cere cinci sau cincizeci de licențe.

Instrumentul oferit primăriilor pentru a aviza amplasarea sălilor de jocuri, care lipsea din actuala legislație, va aduce șpăgi mai multe și mai frumoase pentru primari.

Protejarea jucătorilor de dependenţă prin reducerea jocurilor slot-machine de la 75 la 20 per locație nu va aduce nimic bun, dacă mizele vor fi crescute.

Dublarea amenzii pentru permiterea accesului minorilor în săli de păcănele va avea ca efect creșterea șpăgii date poliției care constată asta. Că mai bine îi dai 3.000 lu’ domnul agent decât 100.000 la bugetul de stat.

Un singur efect este sigur: PSD va pierde voturi cu legea asta.Iar Mafia Păcănelelor se va concentra și ea pe alegerile de anul viitor. Va finanța niște deputați și niște senatori, care, în maxim doi ani, vor face legea și mai mișto decât era.

Pun pariu pe asta.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: