Bogdan Stoica: RETURO, cadoul făcut de politicieni marelui retail

Bogdan Stoica

Ai văzut/auzit spotul RETURO? Vino alături de noi, hai să facem România curată, colectează, cod qr, garanție, bani. Pare o joacă adorabilă între doi copii frumoși care fac un referat pentru ora de Educație Civică.

În realitate, e o rangă dată în gura micilor comercianți. Pentru unii, lovitura o să fie fatală.

Noua lege încadrează la categoria comerciant SGR toate firmele care vând produse alimentare în ambalaje, de la magazine la restaurante, de la benzinării la hoteluri, inclusiv saloanele de evenimente, locurile de joacă care au și o vitrină cu apă și suc sau cafenelele stradale.

Iar ambalaje SGR sunt sau vor fi aproape  produsele alimentare care au ambalaj din plastic, sticlă și metal.

Legea prevede că ești obligat să preiei în scopul reciclării toate ambalajele pe care ți le aduce oricine, indiferent dacă le-a cumpărat pline de la tine sau nu. Să dai oamenilor banii pe ele, să le depozitezi bine, să le ții evidența până vin ăia care le preiau pentru reciclare.

Te-ai prins, desigur, că dacă ai un magazin la parterul unui bloc turn cu 4 scări, oamenii din blocul ăla te vor umple de bidoane de apă și de suc, plus cutii de bere, pentru că o să fie mai comod să ți le dea ție decât să le ducă până la Carrefour, de unde le-au luat cu baxul.

Iar dacă magazinul tău nu are condiții decente de depozitare, sau într-o zi de luni nu ai încasări cât să achiți tot ce-au băut oamenii într-un weekend, ai pus-o de amenzi, probleme, etc.

Sigur, poți decide să nu mai comercializezi produse cu ambalaje SGR. Dar n-o să mai în magazin nimic atrăgător, vandabil, la care mai câștigi și tu ceva.

Mai poți, de asemenea, să închizi. O să primești aplauze de la corporațiile din retail. România încă este țara în care marele retail vinde doar 30% din mâncarea și băutura românilor. Magazine ca al tău stau în gâtul celor de la Lidl, Kaufland, Cora, Carrefour, Penny, etc. N-au știut cum să-ți ia gâții, până azi, când politicienii români le-au făcut cadou această lege care face un coșmar logistic din gestionarea oricărui magazin mic.

Da, știu, tocmai ți-a scăpat o înjurătură cu spontaneitatea unui strănut. Sănătate.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: