Bogdan Stoica: S-a mai prins cineva că Ciolacu a citat din Nicolae Ceaușescu?

Bogdan Stoica

Aproape o oră a vorbit Marcel Ciolacu duminică, la lansarea programului său prezidențial. Eu reparam o ramă de tablou, în curte, cu live-ul pornit. Chiar mă gândeam, că am ajuns ca tata, care nu făcea nimic fără radioul pornit, ascultând orice dar preferându-l pe Ilie Dobre. Și, ca într-un film sf, m-am trezit teleportat în timp. Tipul pe care-l ascultam vorbea exact ca Ceaușescu.

Creșterea natalității. Ce prostie! Ciolacu o avea probabil senzația că românii nu mai fac copii dintr-un motiv anume, iar el îl știe. Pâi dacă-l știa, făcea chiar el un copil, nu? Cum să propui creșterea natalității când tu nu contribui? Cum să știi care-i suma de motive pentru care românii nu mai fac copii când nu realizezi nici măcar că tu ești unul dintre ele?

Reindustrializarea României. Din nou, exact ca Ceaușescu. Ăla avea, totuși, un motiv. Se opunea astfel planului sovietic unde apărea ca țară-hambar, eminamente agricolă, cam ca Ucraina. „Să producem aici tot ce avem nevoie”. Eu am nevoie de un DSLR nou, de un telefon mai puțin lent și de o mașină de deshidratat fructe. Ca să le faci pe astea aici trebuie să depășești niște handicapuri tehnologice și de preț care să învingă Nikon, Huawei și DeLonghi. CÂnd vreodată? Ce naiba vrea să producă Ciolacu? Strunguri?

Și pe urmă am mai luat un brânci din spate spre comunism. A fost când Ciolacu a început să povestească ce-a văzut la combinatul Oțelul Roșu din Galați: furt, dezmembrare, concedieri. Ar fi drăguț să-i spună cineva că se numește Sidex. Oțelul Roșu s-a numit în comunism, când făcea acea tablă faimoasă de Dacia, care ruginea la prima ploaie și se găurea la a doua și pentru asta consuma curent cât un oraș mai mic.

Și pe urmă mi-am amintit de asta: 17 ianuarie 2023: „Cred cu certitudine că România are nevoie de un preşedinte care împărtăşeşte principiile de stânga. Sunt oameni de stânga în România care pot ocupa această funcţie. Când avem discuţia de candidaturi tot timpul ne gândim numai la oameni politici. De data aceasta PSD nu va veni neapărat cu un om politic, va veni în schimb cu un intelectual” (Marcel Ciolacu)

Deci asta înțelege Marcel Ciolacu prin intelectual de stânga: cineva care să recite din Niculae Ceaușescu.

Autor

  • Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: