Bogdan Stoica: Să vină președintele

Bogdan Stoica

John Pușkin Woo s-a împrumutat de yeni în Japonia, i-a schimbat în dolari, a cumpărat acțiuni Nvidia, Apple sau niște bitcoini, dar când să returneze împrumutul Israelul mierlește în Iran un lider Hezbollah, ayatolahul protestează, avioanele de pasageri se ascund în hangare, vapoarele evită Golful Persic, mărfurile nu mai ajung la timp, se scumpește petrolul, se depreciază bitcoinul, cade Bursa din New York, yenul se apreciază și John Pușkin Woo nu mai poate returna împrumutul. Se consideră nevinovat și nedreptățit, în fond, a fost doar lacom. Ce, e corect ca lăcomia să fie pedepsită? Așa că s-a împrumutat din nou, a făcut speculații pe curs, a bușit moneda unei țări africane, s-a dus dracului prețul la cacao sau banane sau mai știu eu ce, din țara aia s-au cărat toți în Europa, iar venirea lor a generat nemulțumiri, instabilitate, a scazut ratingul unor țări, s-a redus PIB-ul, s-au scumpit mărfurile, a crescut inflația, etc.

Lumea a ajuns un balansoar rupt deasupra unei gropi cu noroi, pe care mai sare din când în când cineva gras și-l dezechilibrează și mai mult. O să regretăm vremurile în care noi eram o țară mică, temătoare de ruși și suspicioasă la adresa ungurilor. Acum amenințările sunt multiple. Ne poate arunca în noroi oricine, nici măcar nu mai trebuie să fie un stat ostil. Dacă nu ne sincronizăm cu balasoarul, zburăm din el la prima pală de vânt.

Ăsta ar fi un moment bun ca un cineva, nu știu cine, să ia cuvântul. Să ne spună ce-avem de făcut, să ne facă atenți la cei ce mișcă balansoarul. Un personaj important, de care să ascultăm toți, inclusiv cei ce preferă să ajungă în noroi doar ca să scape de suspansul instabil. Să-i zicem președinte, ca să ne fie mai ușor. Numește, te rog, un astfel de personaj. Cine s-ar potrivi. Cine ar putea. Cui i-ar sta bine. Menționez că azi eu nu văd nici un astfel de om. Acum vreo lună aș fi zis un nume, dar tocmai m-am lămurit că rectorul știa de abuzurile sexuale de la el din bătătură și n-a zis nimic.

Ciolacu. Ciucă. Geoană. Lasconi. Simion. Unii au vocația, dar n-au vocabularul, alții au vocabular dar n-au coloană, unii înmoaie diftongii în șpriț iar alții rostesc cuvintele doar cu ură. Se poate să îi judec eu greșit, sau poate nu și-au scos din sertare discursurile alea bune. Ideea e că a venit momentul să ascultăm un discurs. Unul bun. Sau o să renunțăm să mai așteptăm ceva.

 

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: