Bogdan Stoica: Sănătatea ca o pizza mică

Bogdan Stoica

Am un amic doctor. Până acum două săptămâni procedura pe care o făcea el pacienților era plătită de Casa de Sănătate era 45 de lei. Acum e 30 de lei. „Adică înainte răspundeam cu capul de pacientul ăla pentru un burger mare, iar acum îmi iau o pizza mică. Cred că mă las până nu ajung să-mi ofere un cornet de semințe”, mi s-a văitat medicul, recent.

Pentru cine nu știe, Casa de Asigurări de Sănătate este cea mai mare bancă din România. Cu un buget de 135 de miliarde de lei în 2024, CASS este mai bogată decât Banca Transilvania (cea mai mare bancă din România), care deține doar 133 de miliarde de lei. Cum e posibil ca din toată avuția asta, de 27 de miliarde de euro, CASS să aloce sume derizorii fix pentru acele diagnostice, investigații și tratamente care țin românii departe de spitale și de tratamente costisitoare?

Cine a făcut strategia asta, cu nelimitat pentru medicamente scumpe date pe acte insuficient verificate, cu nelimitat pentru proceduri tip RMN care costă, fiecare, cât o mașină din 2002, și cu atât de puține „minute” în zona de prevenție, profilaxie, adică pentru frontiera dintre cazuri simple și cazuri complicate?

Pare că cineva își dorește mulți români bolnavi grav, ca să deconteze cu prietenii cele mai costisitoare tratamente posibile?

Pare că suntem manipulați cât să ne trimitem pe coclauri bruma de doctori buni pe care-i mai avem.

Închei cu un banc sută la sută românesc. Un procuror comandă la repezeală de pe net 4 burgeri cu trufe. Vine curierul Glovo și-i arată bonul fiscal: 280 de lei. „70 de lei un burgăr?! Frate, câștig bine, dar nu mi-aș permite zilnic așa ceva”, îi spune magistratul curierului. „Ai dreptate, sunt scumpe, nici eu nu-mi permiteam când eram medic de familie”, i-a răspuns curierul.

**** Conținutul acestui articol reprezintă doar opiniile autorului și este responsabilitatea sa exclusivă.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: