Bogdan Stoica: Schengen-ul ca un cerb mâncat de urs și de vulpe

Bogdan Stoica

Când un urs și o vulpe mănâncă un cerb ursul mănâncă singur tot ce vrea, iar vulpea mănâncă după se satură ursul, ce mai rămâne. Ăsta e Schengenul obținut de ai noștri la finalul anului trecut. Zic asta după ce vineri m-am uitat la interviul acordat de Cătălin Predoiu și Luminița Odobescu la Antena3 și-am auzit două chestii importante.

1. Predoiu a spus că într-un moment al negocierilor a apelat la contacte economice din Austria care au influență asupra guvernului. Voi ce ziceți, a oferit ceva românesc unor companii austriece sau a amenințat niște companii austriece că dacă nu obținem ceva au pus-o în România? Cunoscându-l pe Predoiu și observând lipsa de vertebre a Guvernului României, înclin spre prima variantă. Nu mă mir, și guvernele lui Năstase au dat Petrom-ul și BCR-ul foarte ieftin, ca să intrăm în UE.

2. Predoiu a argumentat că problema returnării migranților nu e gravă, pentru că „anul trecut au fost doar 150”. S-a referit la 2022. Dacă în 2023 au fost 3.700? Dacă anul ăsta vor fi 21.000? Dacă încep și Belgia, Franța, Germania, Olanda să profite de înțelegerea asta și ne trezim cu 50.000 de migranți afghani? Ce facem cu ăștia, avem vreun plan pentru ei?

Cred că avem, dar e un plan prost. Până în decembrie se trăsese la poartă ca România să dea în 2024 160.000 de permise de muncă pentru muncitori străini. Brusc, după povestea cu Schengen-ul, fără explicații, cifra a fost modificată la 100.000 de permise. Ca și cum ți-ar zice nevasta: „să iei două baxuri de bere, că vin finii pe la noi” și când ajungi în magazin îți mai dă un mesaj: „doar un bax, am găsit unul în debara”.

Până una-alta, am semnat un Schengen care ajută economic și politic doar Austria. Le vor veni mai ușor muncitorii români calificați. Le vor veni mai mulți turiști români. Vor scăpa de tot felul de dubioși. Austrieci, votați actuala clasă politică, a învins.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: