Bogdan Stoica: Secretul de la Galați

bogdan stoica

Evident că nu știi, că a fost vacanță și o vreme absolut superbă, dar îți spun eu, acum, că vineri România a primit o lecție de diplomație de la Republica Moldova și n-a ratat iar ocazia să arate ca cea mai umilă țară din Europa.

Vineri a fost o megaîntâlnire la Galați. Așa i-a zis ambasada SUA, care a adunat la un loc toate părțile implicate în relația comercială cu Ucraina. Subiectul: bineînțeles, cerealele ucrainene.

Concluzia a venit rapid, verbalizată de ministrul Transporturilor: „Am convenit cu reprezentanții SUA să accelerăm exporturile de cereale ucrainene”, a zis Grindeanu. „Decizia unilaterală a Rusiei a privat milioane de oameni de aprovizionarea cu cereale. Din acest motiv, trebuie accelerate exporturile de cereale ucrainene”, a mai zis el, dar nu prea contează, e doar narativul oficial. Mie încă nu mi-a explicat nimeni de ce oamenii din Cornul Africii nu pot mânca decât cereale din Ucraina. Se balonează de la cele românești? Vomită de la cele chinezești? Alea braziliene au gust nasol?

Grindeanu n-a zis nimic despre cerealele românești. Despre cum ar putea ajuta România fermierii care au rămas cu depozitele pline, pentru că piața e inundată de cereale ucrainene mai ieftine. Despre modul în care alte țări – și amintesc doar Polonia – au tras o linie roșie între interesul global și interesul național.

Nici o surpriză până acum. Surpriza însă a venit de la diplomații moldoveni, care a pus pe masa SUA un plan de investiții care ar ajuta Moldova să contribuie la exporturile de cereale ucrainene. Cum ar veni: „suntem de acord cu voi numai dacă vă cheltuiți banii la noi și ne faceți infrastructură permanentă”. De prisos să mai spun că nici ideea asta n-a apărut, nici măcar în treacăt, în discursul lui Grindeanu.

Eu am tras și o concluzie: dacă o să mai votez vreodată, probabil o să fie un politician moldovean. Cu cei români m-am lămurit.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: