Bogdan Stoica: Și cu pensia privată cum facem?

Bogdan Stoica

O’s’tă patru’ștrei de miliarde sunt în Pilonul Doi de pensii obligatorii administrate privat, zice ASF. Un business foarte bun pentru firmele care administrează tot bănetul ăsta. Indiferent dacă vor crește sau nu banii românilor, firmele astea au cheltuielile asigurate și un mic profit. E ca și cum te-ar plăti cineva doar să demontezi și să remontezi un calorifer, fără să-l repari.

Despre ASF chiar n-am de gând să scriu, că mă enervez. Entitatea creată ca să supravegheze firmele astea private care administrează banii oamenilor pare că există doar pentru a da niște salarii spectaculoase inclusiv pe Wall-Street sau în Dubai.

Și ajungem la clienți. La oamenii care, din tot mai puținul lor, pe jumătate impozitat de stat și apoi taxat cu tva-ul de la toate produsele pe care le plătesc, contribuie și la fondul ăsta gigantic de 143 de miliarde. Contribuția lor la Pilonul ăsta este obligatorie. Era 3,75% dar a ajuns 4,75% din venitul brut lunar, ca parte a angajamentelor României prin PNRR, acel program menit să șteargă efectele pandemiei. Ce are pandemia cu banii oamenilor n-a reușit nimeni să explice.

Ei bine, oamenii nu primesc vești la fel de bune ca ASF sau ca firmele care administrează bănetul. Peste 70% din activele Pilonului sunt deținute de doar 25% dintre participanți, adică unor bogați. Cam 20% dintre participanți – adică săracii – dețin fiecare active sub valoarea de 1.400 de lei. O sumă bizar de mică, dacă te gândești că la un salariu de 4.000 de lei, omul dă aproape 200 de lei lunar. Unii trebuia să aibă „în cont” zeci de mii de lei, nu cât de-un telefon low-cost.

Asta, pe tonul ăsta, ar trebui să fie una din temele electorale ale acestei toamne. Dar nici ea, nici alte teme importante n-o să fie puse în dezbatere cât timp lumea se uită pe pozele cu politicieni doar pentru a face meme-uri amuzante.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: