Bogdan Stoica: Și dacă facem cu războiul cum am făcut cu pandemia?

bogdan stoica

Ți-aduci aminte de primele zile ale pandemiei? Când Klaus Iohannis spunea că e doar o răceală, Streinu Cercel zicea că spirtul face rău, iar Arafat zicea că masca e inutilă? Ai văzut cum s-au sucit, după aia, și n-am mai scăpat de măsurile lor cretine timp de doi ani? Ei bine, am senzația că același scenariu se aplică și în cazul războiului din Ucraina, care pare că vine peste noi.

Întâi au fost niște mine, prin Marea Neagră. Apoi ne-au căzut un avion și un elicopter prin Dobrogea. Apoi au mai fost niște mine. Mai recent oameni din Deltă zic că le-au trecut drone rusești pe deasupra caselor (e antologică femeia care zice că zgomotul a fost așa puternic încât blânda ei vacă a rupt lanțul și a fugit), alții că exploziile le-au spart geamurile, ca să nu mai zic de primarul acelei localități, care a văzut o dronă rusească prăbușindu-se în pădure. Iar în weekendul ăsta ne-am mai trezit cu o mină, făcând poc la contactul cu digul din Costinești.

Și de fiecare dată, la fiecare incident, autoritățile noastre au același narativ ca la debutul pandemiei: minele marine sunt urmărite, aeronavele s-au prăbușit de la condițiile meteo, dronele n-au intrat în spațiul nostru aerian, geamurile nu s-au spart, iar vaca aia e nebună.

Nu știu ce să zic. La debutul pandemiei ne mințeau din ignoranță, dar și ca să tragă de timp, pentru că n-aveau de nici unele. Dacă și acum e la fel? Dacă ni se spune „nu e nimic” ca să nu întrebăm dacă avem planuri de urgență în caz de implicare în conflict, dacă avem oameni, bărci, strategii, saltele, conserve, hărți, lanterne, medici, soldați, corturi. Și un lanț mai gros pentru vacă, desigur.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: