Bogdan Stoica: Șpaga de la Timișoara, deja în toată țara

Bogdan Stoica

Oncologie cu pușcărie. La Timișoara. Ai auzit sau ți-a scăpat pentru că te uiți doar la Insula Iubirii?

Șase chirurgi oncologi de la Spitalul Timișoara au fost acuzați oficial că au luat mită de la vreo 40 de pacienți, frecvent, timp de trei luni. Aici e nevoie de o precizare. Ăsta a fost intervalul de timp din dosarul procurorilor. Atât s-a probat, deocamdată, cu indicii solide. Cel mai probabil, medicii oncologi din Timișoara luau șpagă de când s-au angajat, cu știrea și complicitatea șefilor lor. Altă precizare: fostul lor șef a fost săltat acum doi ani tot pentru șpagă. Asta ca să lămurim în avans comentariile cu indignarea, cu ce-aveți cu medicii, cu jurământul lui Hypocrate.

Cum se făcea? Pâi, exact cum facem toți când ne doare burtica. Mergem la spital. Patul e ca dracu, lenjeria un gunoi, mâncarea o vomă, medicamentele lipsesc iar medicii sunt extrem de ocupați. Dacă bagi mâna în buzunar și o lași moale plină cu bani pe cearsaf se rezolvă 90% din problemele tale: se găsește un pat decent, lucruri curate, asistenta te bagă în seamă iar doctorul chiar dispune un tratament.

Iar la oncologie, unde emoțiile sunt maxime, specializarea doctorilor de înalt nivel, iar prețul medicamentelor costă cât cazarea în Maldive, contribuția financiară devine aproape obligatorie. Sau crapi.

Evident, așa ceva nu s-ar putea face fără știința directorilor de spitale. Fără știința pacienților, aparținătorilor, sau fără ca serviciile de informații să afle. Din ce-am mai auzit eu, în general nu se iau măsuri pentru că suntem în deficit de medici. Bine că avem, chiar așa, șpăgari, zic oficialii. Că știu și ei, desigur. De la colegi. Nu ai idee câți doctori sunt în politică. Câțiva ani în halat alb, aduni bani de dat la partid, partidul îți dă o funcție de demnitar public și protecția aferentă, iar tu o folosești fie pentru a mușamaliza nenorocirile făcute, fie pentru a trafica influența în diverse achiziții, fie pentru a monetiza angajarea altor medici în sistem.

Pe scurt: nu sunt cei șase de vină. Ei așa au găsit sistemul, s-au conformat și atât. De-aia iau șpagă de ani de zile, pentru că așa se face. Realitatea este că sistemul sanitar românesc are cancer. Toți nenorociții ăștia, care participă chiar și prin nonimplicare la mizeria asta, sunt niște tumori. Cu timpul, ne vor îmbolnăvi pe toți.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: