Bogdan Stoica: Suntem pierduți, dar nu știm încă

Bogdan Stoica

Treburile m-au dus azi prin C______, faimosul oraș de la poalele Văii Prahovei despre care legenda spune că are cel mai mare număr de intelectuali pe metrul pătrat. După ce-am văzut azi, mă îndoiesc sincer. Asta deși n-am văzut mult din oraș: doar un ziar local și cele două panouri cu candidați din centrul orașului.

Nu am studii de specialitate în sociologie, politologie sau psihiatrie, dar am văzut de foarte aproape cam toate campaniile electorale și am cunoscut personal, în douăzeci de ani de presă, câteva zeci de mii de oameni. Experiența asta de viață, desigur că irelevantă academic, mă face să cred că oricine ar câștiga alegerile la Câmpina ar fi tot aia.

Unul dintre candidați arată de parcă are cancer în faza terminală. E sfârșit, cu cearcăne, rezemat de un perete. Parcă mă uit la o poză din curtea unui spital de oncologie, nu la un viitor lider al urbei. Altul are o freză pe lângă coafura a lui Trump e decentă. Mai e și roșcovan, dacă-i pui un cuțit în mână zici că e actorul principal dintr-un film horror cu irlandezi. Două mămăici apar și ele pe acolo, în faimoasele posturi rigide, false, zici că au făcut o comoție cerebrală exact când își luau avânt să sară coarda. Pe panoul alegerilor locale mai apare un mâhnit pauper care se ține de sacou ca o fecioară de chiloți în noaptea nunții, dar și Ștefan cel Mare, care urlă de pe un afiș galben să votăm candidații AUR. Nu lipsește nici candidatul Dianei Șoșoacă care aproape că mi-a smuls o lacrimă: seamănă cu un bătrân a cărui casă tocmai a fost inundată prin anii 90, când pozele din presă erau nu doar triste, ci și foarte prost făcute.

Iar din ziarul local aflu că primarul a acuzat nejustificat o companie, deținută de un mogul pe care întâmplător l-am cunoscut: pe lângă el, Sebastian Ghiță, Ovidiu Vântu sau Ion Țiriac sunt pistoale cu apă. Primarul zice ceva pe trei rânduri, compania răspunde pe juma de pagină. Mai dai o pagină: anunț mare, compania angajează contabil. O pagină mai încolo: alte două companii din trustul mogulului vor investi sume importante în oraș. Practic, ziarul ăla este subiectul companiei, nu invers. Iar primarul – clar e varză, dacă s-a certat cu mogulul local. E clar și că din același motiv au apărut și acei monștri electorali pe panou. Jocurile sunt făcute. Alegerile au fost deja câștigate de mogul. După 10 iunie, o să-i cheme pe cei 11 fantastici de pe panou și o să le zică, arătându-i pe rând cu degetul: „Eeny, meeny, miny, moe / Catch a tiger by the toe / If he hollers, let him go / Eeny, meeny, miny, moe. Coae, se pare că tu ești primarul. Felicitări! Restul: dați-i drumul acasă!”

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: