Bogdan Stoica: Traficanții de persoane, mai tari decât Parlamentul României

Bogdan Stoica

N-a fost nimeni atent, cu căminul prăbușit pe copii și Șoșoacă prăbușită pe Simion, dar zilele astea tocmai s-a format o comisie. Da-da, o comisie importantă. Comisia comună a Parlamentului României de luptă împotriva traficului de persoane.

Nu te gândi că vreun parlamentar român n-a dormit până n-a pus asta în practică. Nu, e doar PR. Ne-au tras-o americanii, în Raportul pe anul trecut, de nu ne-am văzut. Ne acuză că facem atât de puțin pentru combaterea traficului de persoane încât sigur statul, organele și traficanții sunt mână în mână. Cică Guvernul României a redus aplicarea legii, iar instanțele au schimbat metoda de calculare a termenului de prescripție, ceea ce a dus la nepedepsirea inculpaților și că există o complicitate la vedere în infracțiunile de trafic de persoane în cadrul Inspectoratului General pentru Imigrări. Și UE ne vede la fel de rău: suntem pe primul loc în UE la toate cele trei categorii de victime: traficul de persoane în scopuri sexuale, pentru muncă forțată și pentru cerșetorie.

De-aia s-a făcut comisia. Ca să putem avea o „abordare integrată”. Se pare că la  la noi totul e dezintegrat până nu se reunesc niște nimeni cu costum. Și n-o să fie doar abordarea integrată, ci și componența comisiei. S-au pregătit niște bani pentru niște ONG-uri, care să vină cu soluții.

Iar soluțiile nu vor fi aplicate de nimeni. Pentru că traficul de persoane e simplu și bănos pentru toată lumea.

La import: cineva aduce migranți ilegali, cu acte de-am pulea, pentru șantier. Pe mână cu oamenii de la Imigrări, actele se refac, bieții oameni sunt exploatați în voie, în regim de semicaptivitate, ca animalele, curg banii.

Le export: cauți cinci fete, le combini, le droghezi, ajungi în Vamă, spui polițistului de Frontieră că-s un pic băute, dai un ban și treci, după care le scoți la produs pe străzile Vienei, Parisului, Berlinului, Barcelonei, unde vrei tu. Din nou, curg banii.

*** În 2022, autoritățile au investigat 458 de cazuri noi de trafic de persoane (399 de trafic sexual, 37 de trafic de forță de muncă, 22 de forme nespecificate de trafic), în scădere față de 628 în 2021 și 552 în 2020. Modificările legislative noi apărute au împiedicat urmărirea penală și au dus la impunitate pentru unii oficiali complici în infracțiunile de trafic de persoane. În ianuarie 2023, instanțele au respins un caz în care erau implicați cinci membri ai crimei organizate într-un caz de trafic sexual de copii vechi de 12 ani și un caz în care erau implicați opt traficanți cunoscuți care, în 2011 și 2012, au exploatat mai multe fete minore în România și Italia. În martie 2023, instanțele au respins cazul unui fost șef de poliție care a ajutat un grup de traficanți prin ignorarea plângerilor depuse de victimele traficului de copii.

Și în loc ca niște oameni să se ducă la pușcărie, facem comisii.

Autor

  • Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: