Bogdan Stoica: Cinci bătrânei care așteaptă ceva concret de la Ciolacu

bogdan stoica

„Aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă, și de la cei care fac foarte mulți bani pentru a da și la pensionarii care au muncit o viață și la cei aflați în nevoi”, a zis ieri premierul Ciolacu, argumentându-și planul de restructurare financiară a României. Am zâmbit. Nu pentru că planul e primitiv de prost și nu va aduce nici o schimbare sustenabilă în finanțele României, ci pentru că știu ceva mai multe despre oamenii în vârstă, pensionari sau nu. Spre deosebire de Marcel Ciolacu, eu îmi petrec timpul cu oameni care nu mă pupă în cur. Mulți dintre ei – ceva mai în vârstă decât premierul. Doar săptămâna asta mi-au atras atenția câțiva dintre ei.

Pe locul 1 îi pun pe cei doi bătrânei care, cu un karcher cu aburi, făceau să dispară gumele de mestecat de pe esplanada unui mall. Deși purtau amândoi uniforme de „întreținere”, mi s-a părut o tâmpenie alegerea lor pentru sarcina asta, pe care o putea face și un puștan necalificat. Cum să ai la dispoziție oameni care, la 50-60 de ani, știu să facă aproape orice, dar să-i folosești la ceva atât de banal? Cât de prost le este șeful?

Pe locul 2 îl pun pe bătrânelul trimis de o firmă de tractări să recupereze o mașină parcată pe dos, vorba cântecului. Mai exact, pe un gard prăbușit peste o diferență de nivel. Dacă trăgeai mașina în spate, îi făceai zob botul și motorul. Dacă o trăgeai în față, de gardul de sub mașină s-ar fi agățat rezervorul și toate conductele. Soluția normală ar fi fost macaraua, dar la dispoziție era doar o platformă auto. Noroc că bătrânelul făcea asta de 20 de ani: cu manevre delicate, a strecurat matahala aia de platformă sub mașină și a ridicat-o cu zero pagube și avarii.

Pe locul 3 îl pun tipul în vârstă care-mi mătură și spală blocul, în fiecare dimineață. Ne-a dispărut femeia de serviciu, iar acum de curățenie se ocupă o familie de pensionari cu venituri reduse. N-ai idee ce diferențe observăm și nici cum tipul o ocrotește pe bătrânica lui, în timp ce unul dă cu mătura și celălalt cu mopul.

Sunt curios dacă cei cinci vor simți vreo îmbunătățire a traiului lor. Eu pun pariu că nu. Nu cred în Planul lui Marcel, dar mi-ar plăcea să mă înșel.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: