Bogdan Stoica: Ucraina cea Obraznică și România cea Fraieră. Preambul.

Bogdan Stoica

Nu știu ce faci tu, dar eu mă uit siderat la escaladarea conflictului dintre Ucraina și Polonia. Parcă m-am întors în timp, în anii 90, când bântuiam ca reporter prin sălile Tribunalului și peste tot erau procese între frați care scoseseră topoarele pentru un prun, un rând de vie sau doi metri de teren prin fundul curții.

Dacă nu te uiți la știri, îți fac rapid un rezumat: Polonia nu vrea să permită importul cerealelor ucrainene, ca să-și sărăcească fermierii. Ucraina i-a dat în judecată. Polonia a zis Ucrainei să renunțe la măsura asta, în condițiile în care îi ajută la nivel vital cu armamentul și logistica. Zelenski a răspuns la ONU că Polonia face un teatru ieftin cu cerealele. Logic, Polonia a zis că ar putea suspenda toate ajutoarele militare, iar Ucraina a răspuns că ar putea și ea să suspende importurile poloneze de legume și fructe.

Polonia este cel mai important susținător al Ucrainei de când a început războiul. I-a trimis sute de trenuri de arme, muniție, uniforme, alimente, corturi, laptopuri etc. Ai zice că Ucraina va accepta că există limite ale acestui ajutor. Nu, nu există. Nu numai că vor să-și impună punctul de vedere dincolo de normal, dar oficialii Ucrainei sunt și extrem de obraznici. Ai zice că Polonia le e lor datoare, nu invers.

În mod logic îți vine să te întrebi: dar noi cum stăm? Că noi i-am ajutat doar tangențial. Din cele 6 milioane de ucraineni refugiați la noi sub două sute de mii au rămas aici, restul au plecat. Arme, muniție, uniforme nu le-am trimis, că n-avem nici noi destule. Specialiști, informații? De unde, că la noi plouă cu drone și habar n-avem. Îi încurcăm cu Bâstroe și nu ne mișcăm cu talent la Sulina și la Constanța. Or, dacă Polonia care i-a ajutat foarte mult pe ucraineni este tratată cu o asemenea obrăznicie, îți dai seama cum o să ne trateze pe noi Ucraina în ziua în care o să o supărăm?

Te rog să nu iei asta ca pe o retorică de indignat. Ucraina are acum cea mai puternică armată din Europa, după cea a Franței, Angliei și Poloniei. Are și talent la escaladări militare și dorința de a se scoate după raptul sovietic. Cu puțin ghinion, în următorii ani am putea deveni o țintă și pentru Ucraina, nu doar pentru Rusia. Asta, desigur, dacă nu gestionăm la vedere toate dubioșeniile interpretabile dintre cele două țări și nu ne punem la punct armata la modul cel mai serios.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: