Bogdan Stoica: Unde ne-am ascuns de Paști și de ce

Bogdan Stoica

Locuiesc într-un oraș de peste 200.000 de locuitori care zilele astea a fost gol. Dar nu gol ca în august, sau gol ca între Crăciun și Revelion. Un nou tip de gol. Cu parcările pline – adică nu s-a plecat masiv în vacanță, dar cu localurile și parcurile goale. Pare că oamenii au stat acasă, s-au bucurat de timpul liber și atât.

N-avem cifre în timp real din economie. Ce mai vedem la știri e doar PR penibil, plătit de cine știe de companie. Pe un post tv respectabil am văzut sâmbătă că „darurile preferate de acest Paști au fost diamantele”. Au urmat trei minute în care o rețea de magazine de bijuterii a fost pupată în fund în cel mai jenant mod, iar afirmația de pe burtieră nu a fost susținută de nici o informație reală. S-a plătit, s-a difuzat, mai dă-l în Doamne Iartă-mă de adevăr, hai să vindem niște diamante măcar în seara asta.

În realitate, magazinele au fost mai degrabă goale. Am fost vineri la cumpărături de food iar sâmbătă după cadouri, prin mall-uri. Am găsit loc de parcare, nu m-am înghesuit, nu lipseau produse din rafturi. Pare că lumea e mai temperată în cumpărături. Tot vineri m-am întâlnit cu curierul, care avea mașina mai degrabă goală decât plină, iar din mormanul de colete cel puțin jumătate erau chinezării ieftine de la Temu și Shein. Foarte puțin emag, fashiondays, etc.

Din alte părți, datele curg. Chiar ieri citeam că la nivel global, marile rețele de fast-food (McDonalds, KFC și Pizza Hut) anunță vânzări mai mici. Că de vină e doar parțial criza din Orientul Mijlociu, cel mai probabil preparatele s-au scumpit prea mult pentru buzunarul celor mulți.

Ce vreau să zic cu toate astea: dacă de Paștele ăsta ni s-a arătat semnul unei crize economice despre care nu vorbește nimeni, că n-ar mai marșa nimeni la mesajele optimiste venite de la candidați? Dacă suntem pe mucles ca nu cumva să punem întrebări incomode celor care se bat ca chiorii pe butoanele puterii?

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: