Bogdan Stoica: Userism electoral pe muzica Coldplay

Bogdan Stoica

E jale mare în presa progresistă. Se pare că solistul trupei Coldplay este foarte afectat că fanii l-au huiduit pe Babasha, un manelist pe care el l-a urcat pe scena concertului, „în numele sprijinului pentru minorități, pentru cei fără de putere”. Însuși marele editorialist concediat recent scrie că artistul este „extrem de afectat”.

Zdai seama că dacă s-a supărat ăla, s-au supărat toți culții’n cap ai României moderne. Bomboana de pe colivă a fost pusă de un mare sociolog, care a scris că cei care au reacționat negativ la prezența manelistului pe scena concertului Coldplay se duc să mănânce o saorma cu de toate și să bea o bere la Hanul Drumețului. Cum ar veni, ce-i califică să fie critici ai manelelor dacă sunt consumatori de mâncare orientală și fani ai spațiilor de tip balcanic?

Hai să le luăm pe rând. Să lămurim că niște băieți nu vor să vorbim despre muzică, ci despre progresism. Că se dorește o permanentă campanie electorală, nu entertainment. Ca să știi ce te așteaptă până la toamnă.

  1. Dacă Coldplay voia să facă un turneu dedicat minorităților și celor lipsiți de putere trebuia să scrie asta pe afiș. Să prevină clientul cumpărător de bilet că o să-i dea cu muzica proastă în cap în loc să-l încânte cu muzică bună.
  2. Dacă nu-ți plac manelele nu ești nici exponent al white supremacy, nici rasist cu romii. Ești normal. Ai voie să nu-ți placă manelele așa cum Babașa nu dă pe la Operă.
  3. Dacă cei de la Coldplay voiau să susțină oamenii lipsiți de putere din lumea muzicală ar fi fost bine să se îndrepte spre un tip ca Leșe, sau spre surorile Oșoianu, exponenți de succes ai muzicii populare, uitată, nepromovată și nebugetată tocmai pentru că este o moștenire culturală românească. Manelele chiar nu au nevoie de sprijin, se descurcă foarte bine.
  4. Logica sociologului este cel puțin hilară. Vezi Doamne, dacă mănânci shaorma TREBUIE să-ți placă manelele. Dacă petreci ocazional la Hanul Drumețului TREBUIE să aplauzi la Babasha. Acest mare intelectual nu acceptă să experimentezi câte ceva din mai multe culturi și să rămâi critic cu unele fațete ale lor. Nu nene, trebuie să aderi cu totul. Nu mai e vorba de interacțiuni, ci de o ideologie. Nu mai poți mânca o shaorma fără să devii altcineva. Nu te mai poți schimba, trebuie să te te porți ca un taliban. Iar lucrurile astea nu se discută la modul ipotetic. Nu, frate, dacă ai mâncat o shaorma anul trecut, gata, ești manelist. Mărturisește. Eliberează-te. Ieși din dulap, cum ar zice englezii.
  5. Povestea cu „trăirile lăuntrice ale artistului pe care trebuie să le suporți, orice ar fi, pentru că de-aia e artist” e o prostie fără margini când vorbim despre artă contra bani. După logica asta, aș putea să-i strecor două coaste de porc în farfuria unui vegan dacă pe fața cârciumii mele scrie „artist culinar”? Tovarășii lui Babasha ar plăti pentru un bilet la un concert Tzancă Uraganu dacă din când în când ar cânta cineva Vivaldi la țambal?
  6. La fel de jalnic și de manipulator este argumentul „un om civilizat nu ar fi huiduit, putea doar să nu aplaude”. Pâi nu huiduiau civilizații de la #rezist în Piața Victoriei? Nu s-au bătut lingviștii civilizați să introducă expresia MUIE PSD pe burtierele tv și pe pagina întâi a ziarelor? Când useriștii se tăvăleau pe jos prin Parlament invocând modificările legislative ale lui Dragnea (pe care le-a făcut fără probleme Cioloș) nu înjurau și huiduiau?
  7. Nu a fost nici o nuanță, nici o scandare, nimic care să susțină ideea rasismului. Toată mizeria asta cu rasismul a apărut a doua zi după concert, la niște jurnaliști care ridică anual în jur de 500 de ode scurte și vioaie unor oameni ca Cioloș sau Barna.
  8. La al doilea concert, cel de joi, solistul de la Coldplay a zis exact invers decât propagandiștii români: că publicul e suveran pentru un artist, care e dator să-l iubească necondiționat. Și să vezi fază – Babasha n-a mai fost huiduit, deși a cântat la fel de prost. Pâi unde-i rasismul, unde-i primitivismul, unde-s editorialele progresiste de joi, că azi deja pot fi folosite ca hârtie igienică?

Închei cu o concluzie și un mesaj pentru Babasha, manelistul de pe scena Coldplay.

1. Mi se pare megarelevant că cei care iau apărarea manelelor pe scena unui concert rock plătit sunt cei care strigau „DNA să vină să vă ia” cu foarte puțin timp înainte să spună că „DNA face poliție politică” pentru că-i luase pe ai lor. Sunt tot ăia care spuneau că că Băsescu este un mare luptător pentru democrație, că trebuie să ne vaccinăm în loc să ne tratăm sau că Vlad Voiculescu are habar cum să conducă un minister. Timpul a arătat că toate urletele lor acopereau niște minciuni sau niște interese cât casa.

2. Domnu’ Babasha, dacă tot ți-ai propus (citez) „să spargi barierele intre genurile muzicale din Romania”, nu mai bine închiriezi stadionul tu singur și vinzi bilete cui vrea să te asculte chiar pe tine? Fă tu toți banii din lume cu toți fanii muzicii tale. Eu, de exemplu, n-am să vin. Spre deosebire de tine, eu vreau bariere între genuri muzicale. Și între biserici, și între partide, și între țări și între sexe. Vreau toalete separate, vreau armata doar pentru bărbați, vreau nașterea doar pentru femei, vreau cârciumi aparte pentru manele și rock și  pașaport la frontieră. Și mai vreau ca toți oligofrenii de presă care cred că pot certa oamenii pentru ceva ce se află în mintea lor să încerce să-și reprime aceste tendințe dictatoriale. Din ce știu eu, încă e legal să nu fim toți la fel, ca în comunism.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: