2017: Nicuşor Dan demisionează din USR după ce Birou National al partidului a votat ca se va poziționa împotriva demersului de modificare a Constituției în sensul redefinirii familiei ca uniune între un barbat și o femeie. ”A fost o poziționare ideologică. Când a pornit acest partid în el s-au regăsit și progresiști și conservatori. Partidul s-a definit, a fost voința majorității membrilor să meargă în zona progresistă, e statutar, democratic, dar fără mine”. Opt ani mai târziu: fără susținerea presei, fără realizări notabile, fără să fi făcut nici 20% din ce a promis în 2020, Nicușor Dan câștigă alegerile din 2024 cu un scor zdrobitor, mai mare decât suma scorurilor contracandidaților.
2022: „NOI, cei peste 100 de semnatari ai acestei scrisori deschise, membri USR Prahova, am decis să ne dăm demisia împreună având în vedere acapararea filialei de către un grup de oportuniști care, cu sprijinul activ al conducerii naționale a USR, au decis să pună filiala în subordinea PNL Prahova și a baronului Iulian Dumitrescu. Majoritatea din Biroul Național al USR și președintele Drulă au ales, fie din cinism politic, fie din lipsă de viziune, să pună pe primul loc promovarea unor indivizi obedienți echipei majoritare din Biroul Național al USR, dar și PNL-ului, în detrimentul democrației interne, valorilor și intereselor legitime ale USR în Prahova, dar și al votanților noștri”, scria Mihai Polițeanu. Azi, Polițeanu a câștigat Primăria Ploiești ca independent, ceva ce nu s-a mai petrecut în istoria orașului.
2023: Președintele USR, Cătălin Drulă, a declarat că îi retrage sprijinul politic pentru alegerile europarlamentare Elenei Lasconi, după ce a aceasta a declarat că a votat DA la refendumul pentru familie. „Eu sunt creştină, sunt ortodoxă şi consider că familia este formată dintr-o femeie şi un bărbat”, a spus Lasconi. Până și fiica Elenei Lasconi s-a dezis de mama sa: „această discriminare jegoasă nu are loc la mine în familie şi din acest motiv nu o mai susţin pe mama din acest moment”. Un an mai târziu, Elena Lasconi recâștigă primăria Câmpulung cu unul din cele mai mari scoruri electorale: 71%.
Practic, avem toate datele să emitem următoarea teorie: dacă USR te sabotează sau te dă afară reușești în politică.
Din 2017 până azi, USR a mers doar în jos. Recordul tocmai a avut loc zilele astea, când, la euroalegeri, USR a obținut de trei ori mai puține voturi decât în 2019.
Probabil că e limpede și pentru un câine mai mare că problema principală a USR nu este nici organizarea defectuoasă, nici managementul electoral greșit, nici lipsa de focus. Problema e că partidul ăsta și-a făcut o agendă din lucruri care nu doar nu-i interesează pe români, ci îi și deranjează pe alocuri. Când arăți ca un bichon și te manifești agresiv nu-ți mai dă nimeni de mâncare, de frică să te nu te faci cât un urs și să muști mâna care te-a hrănit.
Ce vreau să zic este că demisia lui Drulă nu va rezolva criza USR, care e existențială, nu electorală. Partidul ăsta trebuie să se reformeze ideologic sau o să dispară. Să decidă ce vrea să vândă pe piața asta, cu atâtea particularități, sau să arunce la gunoi marfa rămasă pe tarabă. Muștele au început deja să se adune, iar mirosul a început să se simtă, exact ca la sediul PNTCD, în anii 2000.
Autor
-
Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News