Bogdan Stoica: Vestea din Grecia mai nasoală decât pandemia sau războiul

Bogdan Stoica

M-a luat cu rece pe la șale citind ce fac grecii. Peste 250.000 și-au instalat pe telefoane aplicația appodixi”, prin care pot verifica autenticitatea şi conţinutul chitanţelor de la casele de marcat. Cine descoperă că nu sunt autentice sau nu au fost transmise ANAF-ului grecesc, poate câștiga de la 100 la 3.000 de euro bonus de stat, adică sume deductibile din propriile impozite, taxe, amenzi, etc. Fascinante sunt cifrele: în trei luni, peste 160.000 de greci au raportat cel puțin un caz. Aproape două treimi dintre ei au făcut-o în modul anonim. Toate plângerile lor au fost redirecționate în funcție de subiect și de conținut, către autoritățile specializate care fie au amendat firma, fie au plecat în control.

N-am putut să nu-mi imaginez cum ar funcționa aplicația la noi. S-ar numi, simplu, „Închide-l”, pentru că 90% dintre micii oameni de afaceri abia mai pot plăti taxele, o amendă i-ar îngropa definitiv. Apoi mi-am imaginat un grup de useriști furioși, ăia care raportau postări pe facebook în grup, ca să închidă conturile pe care se râdea de Dan Barna. Apoi armata de lingăi din jurul lui Arafat și Gheorghiță, în pandemie. Apoi gașca lui Paul Stănescu zis și Stuf, generând amenzi pentru toți amărâții care nu-l lasă să ia Delta în arendă în totalitate.

Așa că vreau să vă rog ceva: dacă anul ăsta auziți un politician că vrea să reînvie denunțul ca activitate civică, în țara asta în care mulți sunt săraci pentru că-s leneși și bețivi, nu pentru că oamenii bogați le-au furat șunca din fasole, și unde un politician are la degetul mic tot mediul de afaceri dintr-un județ și acces la o filială întreagă de turnători la comandă, deci dacă auziți că se face aplicația asta la noi, faceți unul din două lucruri:

  1. votați-i inamicul acelui om politic.
  2. fugiți.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: