Bogdan Stoica: Votează, nu ca mine

Bogdan Stoica

Eu nu votez duminică. Nu mai votez din 2012. O să mai votez când o să găsesc pe buletinul de vot căsuța “nici un candidat din cei de mai sus”. Fără aia, nu cred că o să mai avem vreodată în politică oameni și integri, și competenți, și de bună credință.

Dar tu ar trebui să te duci să votezi. Ce vreau eu de la tine e să nu te duci ca vita digitală, în baza unei păreri despre un candidat care ți-a fost sugerată meșteșugit sau a unei rezoluții emise de om pe care-l placi. Trebuie să ai tehnică când te duci la vot. Că altfel ajungi să votezi fix cu ăia pe care nu-i placi.

Deci:

Duminică o să primești cinci buletine de vot: primar, consiliul local, președinte de consiliu județean, consiliul județean și parlamentul european. Hai să-ți explic întâi esențialul despre despre alegerile locale.

Primii patru nu funcționează bine decât în tandem. Ai votat cu Primarul din Partidul X? Votează-i și oamenii din consiliul local, că altfel e degeaba, fără o majoritate în Consiliul Local nu va putea să-și pună în practică ideile cu care te-a sedus. Legat de votul pentru președintele CJ – e fix la fel. Singur e degeaba.

Dacă locuiești undeva unde e nevoie de schimbări majore, votează același partid pe toate cele patru buletine de vot. Multe localități nu se descurcă singure, au nevoie de bani și relații la CJ, iar dacă CJ e dominat de alt partid, primarul tău va bate la uși închise.

  • Dacă ești bugetar, votează PSD sau PNL, ca să-ți conservi jobul. Ceilalți vor să ți-l desființeze. Ești prea mulți, înțelegi?
  • Dacă ești antreprenor, votează cu ăla cu șanse mari, poate aduce investitori, poate crește businessul local. Eu n-am identificat la vreun partid vreo doctrină economică mișto, demnă de a fi votată, ești de capul tău.
  • Dacă faci parte din vreo minoritate, inclusiv din cea romă, votează progresiștii. Nu pentru că vor face ceva pentru tine, ci pentru că ceilalți nu vor face absolut nimic pentru tine.
  • Dacă ești tânăr nu-ți bate capul, nici un partid nu te-a vizat cu vreun program. Fă un favor unui prieten, unei rude, votează cum îi folosește lui, că ție nu îți va folosi la nimic.
  • Dacă ești naționalist ca mine, adică preferi țara asta, românii, mâncarea locală, preferi să cumperi de la un om pe care-l știi, îți plac poveștile românești, hainele populare, obiceiurile tradiționale, te rog nu vota cu partidele naționaliste. Simion și Șoșoacă nu-s naționaliști, ci oportuniști.
  • Dacă ești femeie te compătimesc sincer. Partidele vechi sunt misogine, pentru partidele naționaliste nu exiști că urlatul e treabă bărbătească iar pentru partidele progresiste ești idioata utilă. De-aia te și emancipează atât de intens, în ultimii ani. Mai dă-le dracului de familie și de copii, de casă și de mâncare de casă, de educația și de independența ta financiară. Mai bine să fii un pic proastă, un pic isterică, un pic grasă, un pic nevrotică, cât să nu mai știi de capul tău, cât să mănânci căcat alimentar, cât să accepți că e ok să-ți arăți păsărica pe net pentru bani și că bărbații cu fustă se pot pișa lângă tine în toaleta femeilor. E nevoie de tine ca masă electorală, job de 16 ore pe zi, plus armata. Pâi ce egalitate mai e asta dacă tu nu poți muri pentru profiturile altora, cum mor bărbații? Așa că votează cu cine vrei, la tine chiar nu contează.

Pentru euroalegeri nu am nici o sugestie. Viitorul Europei se arată nasol, cu multe restrângeri de drepturi civile, cu scumpiri, cu insecuritate alimentară, cu taxe pe modul în care respiri și cu mulți-mulți migranți. Totul va fi organizat cât să se simtă bine și să prospere Franța, Germania și Olanda. Partidele clasice românești nu vor mârâi în fața deciziilor care-ți vor afecta viitorul. Partidele progresiste vor aplauda isteric acele decizii și te vor face conspiraționist dacă te opui. Partidele naționaliste nici nu vor știi ce s-a întâmplat din debaraua în care le vor băga ăilalți. Șansa ca vreun partid românesc să zică “băi, noi, românii, chiar vrem in UE, dar hai să facem și chestii care ne folosesc și nouă la ceva”, este zero.

Pentru toate categoriile de votanți: când votezi un partid despre care știi deja că nu are șanse reale să câștige, alimentezi cu voturi partidul cel mai bine clasat. Se numește redistribuire.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: