Bogdan Stoica: Ziua când vom afla dacă Ciolacu ne vrea săraci

Bogdan Stoica

România are 380.000 de microintreprinderi care rulează anual sub 500.000 de euro. Dacă Marcel Ciolacu implmentează ce vrea Comisia Europeană și reduce acest prag la 88.000 de euro, încă 114.000 de microfirme vor trece de la 3% impozit pe venit la 16% impozit pe profit.

Ar fi a nuștiucâta lovitură pe care guvernul Ciolacu o dă firmelor mici.

De la 1 ianuarie 2024, s-a schimbat deja impozitarea firmei. Nu mai poți avea o firmă de murături și una de schiuri cu 3%, ci doar una. Nu mai poți plăti cash neliminat. Nu mai poți deține cash nelimitat în firmă. Nu se mai deduc toate cheltuielile cu carburanții. Nu mai poți cumpăra orice mașină. Nu mai poți plăti jumătate din amendă dacă te miști rapid. Și degeaba aplici la unele programe de sprijin ale IMM-urilor, pentru că acolo criteriul e cifra de afaceri, adică se favorizează tot firmele mari. Cel mai recent exemplu: la Femeia Antreprenor 2024, cea mai prăpădită firmă, ultima care a obținut finanțarea, oferea proprietarului ei dividende lunare de 9.000 de euro. Păi aia e o femeie care are nevoie de ajutor de stat?

Ce face Marcel Ciolacu este cea mai dușmănoasă campanie împotriva firmelor mici și mijlocii din anii 2010 încoace, când investițiile masive ale lanțurilor de retail străine au fost însoțite de reguli noi și imposibil de respectat de către magazinele mici. Trei ani mai târziu, o altă campanie, dusă de data asta cu sprijinul procurorilor, a decimat firmele românești din domeniul infrastructurii lăsând loc firmelor străine. Iar acum vedem cum o nouă campanie decimează firmele mici, care vor lăsa locul, desigur, unor firme mari.

Dacă adaug și că 99% din banii din PNRR se duc pe facturi emise tot de firme străini mari și foarte mari, devine destul de clar că România pe care și-o dorește Marcel Ciolacu este una a firmelor mari, pentru care lucrează 90% din populația României, descurajată să mai înceapă ceva pe cont propriu.

Acum niște ani, un control ANAF a închis un magazin de cartier unde mă duceam frecvent, cu o amendă de 50.000 de lei. Antreprenorul nu avea banii ăia. Toate câștigurile lui se duceau pe meditațiile copilului și pe ratele la un apartament și o mașină. Lovit în freză, a închis și s-a angajat paznic, soția a trecut pe ajutor de șomaj iar copilul pe bursă socială. În loc să ia puțin de la o familie de trei care trăia decent fără să supere pe nimeni, statul român a preferat să-i transforme pe cei trei într-o sursă de cheltuieli de bani publici. Uitându-mă la ce se petrece zilele astea, cred că Marcel Ciolacu ne vrea așa pe toți.

Guvernul trebuie să scadă pragul cifrei de afaceri a microintreprinderilor de la 500.000 EUR la 88.500 EUR pentru a primi 300 de milioane de euro prin PNRR. Nu se știe ce se va întâmpla cu acești bani, dacă măsura va fi luată. Se știe sigur că din cele 114.000 de microfirme vizate de măsură cel puțin jumătate nu vor supravieui.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: