Bogdan Stoica: Ziua în care am aflat că Galați și Tulcea nu există

bogdan stoica

De la ce am plecat: comandamentul operațional Sud al armatei ucrainene a informat azi dimineață că rușii au atacat cu drone infrastructura portuară a portului Reni, de pe Dunăre, la 22 de kilometri de Galați și la 17 de Tulcea. Gândind ca un bou, în mod logic, am pus pariu că până în prânz voi afla mai multe detalii și strategia României ca urmare a acestui eveniment. Din păcate, n-a fost așa.

Câteva ore mai târziu, președintele României, Klaus Iohannis a condamnat „cu fermitate” atacurile ruseşti, spunând că „prezintă riscuri grave pentru securitatea în Marea Neagră”. De Dunăre, de Tulcea și de Galați n-a zis nimic, deși atacul a fost pe Dunăre, iar cele două orașe înseamnă câteva sute de mii de români. Legat de Dunăre – nu mă mir, președintele și-a mai arătat gradul de interes în scandalul Bâstroe. Dar cu oamenii ăia ce-are?

Tot ca un ecou dizarmonic a sunat și mesajul premierului Marcel Ciolacu. Omul consideră că ţintirea portului Reni de către ruși subminează „exporturile de cereale ucrainene către pieţele globale”. Ei, spune și tu coincidență: Ciolacu evită a patra miliarda oară să zică ceva despre cerealele românești, e mare fan al cerealelor ucrainene, dovadă că l-a pus pe Daea s-o joace pentru ei, dar nu știam că nici ăstuia nu-i plac Tulcea și Galațiul.

Ca într-un film prost, a apărut și un punct de vedere al MApN: „nu rezultă, la acest moment, posibilitatea unor amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”, zic generalii români. Absolut bizar, dacă te gândești că pentru un prăpădit de urs se pun pe jar județe întregi, iar pentru un strănut obișnuiam până deunăzi să băgăm în panică toată țara.

Să fim bine înțeleși, n-am pretenția că știu eu niște riscuri majore la care se supun oamenii din Galați și Tulcea, iar statul le ascunde. Am, însă, pretenția, că o astfel de strategie de comunicare, desprinsă complet de nevoia de informații a românilor, este falimentară, generează zvonuri, panică și alte fenomene sociale greu de combătut o dată ce s-au pornit. Ce voiau oamenii să audă luni de la statul român era: „uite cum vă apărăm, uite ce o să facem noi dacă vă pică ceva accidental în cap”. Nu tâmpenii găunoase și triumfaliste, copiate parcă din strategia sovietică de comunicare a anilor 50, prin care se sugerează că soldatul România a învins pe câmpul de luptă deși nici n-a ajuns acolo.

Autor

  • Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: