Skip to content
Politică

Bolnav de corupție și fără medici, sistemul sanitar te ucide cu zile! EXCLUSIV

lstus.com

În ultima lună a anului 2016, Ministerul Sănătății a dat publicității faptul că de la integrarea în UE a României, adică de nouă ani, 43 de mii de specialişti din domeniul medical le-au cerut autorităţilor, documentele necesare pentru a pleca să profeseze în străinătate.

“Acum România are doar jumătate din medicii de care are nevoie şi an de an, dacă 3.000 de medici intră în sistem, 3.500 ies” menționează digi24.ro

În iulie 2016, gandul.info scria: ”în medie, conform Institutului Naţional de Statistică, în România există un medic la 350 de persoane. Deşi statistica pare una pozitivă, ea ascunde însă un mare dezechilibru între zonele urbane şi cele rurale, unde unui medic îi revin de aproape cinci ori mai mulţi pacienţi.”

Informația nu apare în premieră, în repetate rânduri Colegiul Medicilor avertizând asupra efectelor exodului de cadre medicale și a lipsei politicilor publice care să aibă ca urmare reținerea în țară a acestei resurse umane foarte importantă.

Soluția nu s-a găsit încă și apar din ce în ce mai des repetări ale anunțurilor de angajare la spitale din țară.

Autoritățile locale au început să ofere o sumă de facilități care să îi atragă pe medici în localitățile mai mici. Degeaba însă!

La Câmpulung Moldovenesc lipsa unui anestezist a făcut ca și pentru o intervenție minoră, pacientul să necesite transportul la Spitalul Județean Suceava, aflat la 67 de km.

”Într-o vreme am avut o doctoriță căreia i-am oferit și locuință cu chiria plătită de Primărie, dar a plecat. Câștiga precum în occident, că avea mai multe avantaje, dar fiind singurul medic anestezist, nu a mai rezistat volumului de muncă. Era sunată la orice oră…”- a declarat viceprimarul orașului, dl. Nicolai Moroșan.

Și la Rădăuți sunt dificultăți majore în asigurarea personalului medical la Spitalul Municipal, motiv pentru care Primăria a anunțat zilele trecute că oferă prime de instalare de 1000 de euro și locuințe de serviciu doctorilor care se vor angaja la acest spital. Unitatea medicală are nevoie urgentă de 11 medici și organizează concurs, în februarie, pentru ocuparea acestor posturi.

La Spitalul ”Sfinții Doctori Cosma și Damian” din Rădăuți sunt căutați medici de pediatrie, neonatologie, cardiologie, medicină de urgență, chirurgie, psihiatrie și nefrologie.

Managerul spitalului, Traian Andronachi a declarat pentru Radio România Iași:”am scos la concurs 11 posturi din totalul de 24 libere, pe care le avem în grilă. Mai avem nevoie și de un farmacist. Am discutat cu Consiliul Local și ne gândim chiar la majorarea primelor de instalare pe fiecare medic, până la 3000 de euro.”

Pentru psihiatrie s-au anunțat deja doi medici, care ar dori să ocupe posturile. La cardiologie însă, există momentan un singur doctor, care urmează să plece la pensie, a mai precizat dl.Traian Andronachi, manager Spitalul Municipal Rădăuţi.

La Bacău, Spitalul Județean se confruntă, de asemenea, cu lipsa de personal, confirmată de managerul George Adrian Popa: ”Spitalul județean deservește cca 50% din pacienții unui județ aflat printre primele zece din țară, ca număr de locuitori. Efectivul medical este de circa 250 de medici angajați, dar nu sunt suficienți la urgențe, oncologie, diabet.”

Cum se gândesc autoritățile locale și județene să tenteze medicii să vină spre Bacău? În esență cu aceleași mijloce: un fond locativ- ce este încă la nivel de plan și cointeresare materială, pe măsura posibilităților.

În orașele mici jalea e și mai mare, fiind secții închise pentru că nu mai este nici un medic specialist. De pildă, la Huși, în plină iarnă- sezonul traumatismelor ortopedice, nu există nici un ortoped.

E deja celebru cazul Spitalului Județean Tulcea, la care secția de pediatrie nu s-a închis deoarece un medic din Iași, prof. dr. Marin Burlea, s-a oferit să străbată 300 de km, pentru a acorda consultații de trei ori pe săptămână și când vremea va permite, să facă și o caravană în județ. 

Vrea PSD să se îmbunătățească sistemul de sănătate?

Pare că nu, atâta timp cât il vor aservit politic. Altfel de ce ar fi respins luni Senatul, cu 52 de voturi „pentru” şi 28 de voturi „împotrivă”, ordonanţa de urgenţă prin care managerilor de spitale le este interzis să deţină funcţii de conducere în partidele politice. OUG 79/2016 a fost respinsă de plenul Senatului prin votul majorităţii PSD- ALDE, după ce comsiile juridică şi de sănătate au adoptat şi ele un raport comun de respingere a ordonanţei. Adevărat că Senatul nu e camera decizională dar e un semn clar al lipsei de preocupare pentru sănătatea sietemului sanitar.

Fostul ministru Vlad Voiculescu a declarant pentru romanialibera.ro:„chiar acum le permitem baronilor sănătații și politicienilor care au distrus sistemul să își ia revanșa. Tot ce a făcut bun guvernul Cioloș în orice domeniu, toate reformele începute în acest an, toată munca a zeci de oameni… vor încerca să o arunce urgent la coș. Puterea trebuie să meargă din nou la ei… la tătucii sistemului, la cei neclintiți de zeci de ani deja din pozițiile lor, la cei care au adus sistemul sanitar în halul în care este acum.”

Concluzia lui este că ”daca ei (n.n-politicienii) vor avea nevoie, vor merge în străinatate”.

Are dreptate fostul ministru? Realitatea ne oblige să constatăm și noi că fiind conștienți de condițiile din spitalele românești, politicienii români se tratează în străinătate. De ce? E lesne de înțeles.

Criza de medici este doar o problemă a sistemului sanitar românesc. De-a lungul timpului multe informații au menținut în atenție, inutil însă, situația pacientului român, expus riscului, netratat la timp, jupuit de bani, dar plătitor consecvent de asigurări de sănătate.

Aici omul de rând care se luptă cu sistemul, pentru viața lui, este în acord total cu politicienii care, incompetenți când e vorba de managerierea eficientă a sistemului sanitar, devin brusc conștienți de condițiile din spitalele românești dacă sănătatea lor e pusă în pericol și iau singura măsură pe care o pot lua: se tratează în străinătate.

Ion Iliescu, Emil Constatinescu și Traian Băsescu-  toți foști președinți, au plecat în străinătate pentru tratament. Adrian Năstase, Calin Popescu Tăriceanu și Victor Ponta- foști premieri, de asemenea, au preferat străinătatea în loc să ”beneficieze” de rezultatele muncii lor. Sunt doar câteva exemple știute de demnitari capabili să dea oricât dar să nu ajungă în sistemul sanitar românesc- conform incont.stirileprotv.ro.

Nu sunt singurii și toți dau un vot de blam sistemului românesc, preferând străinătatea. Într-un gest de dispreț față de masa românilor, care se bucură când ajung în fața unui medic, avuții momentului ne spun exact de ce până acum sistemul de sănătate a rămas bolnav: nu-i interesează să-l performeze, pentru că nu ajung acolo.

Politici publice sau promisiuni electorale?

Am ajuns însă în anul de grație 2017, în care guvernul Grindeanu are ordin să fie cu buzunarele pline și să împrăștie peste românii săraci, bogăția bugetului public.

Dacă până acum nu s-a putut rezolva mare lucru în sistemul sanitar, acum se va rezolva tot.

Guvernul își propune “construcția a opt spitale regionale, dotate cu echipamente de ultimă generație și care vor elimina eforturile financiare și umane pentru deplasarea cetățenilor din țară către București, în speranța unui act medical de calitate.

Un spital republican din București va fi organizat ca centru de urgență-excelență și cercetare, pe toate specialitățile și vor fi modernizate spitaleler județene pentru a asigura condiții optime actului medical și pentru a asigura accesul cetățenilor la servicii de sănătate la ei în județ”– după cum e scris în Programul de guvernare PSD.

Sună bine, dar problema e: cu ce medici? Se rezolvă că ei sunt largi la mână și speră că majorările salariale promise îi vor tenta măcar pe cei tineri.

Astfel, guvernul își propune prin același document, să revizuiscă sistemul de salarizare ”în direcţia flexibilizării şi stimulării performanţei şi competitivităţii personalului din sistemul medical. Nivelul salariilor la 1 ianuarie 2018 urmând a ajunge la 1.200 euro (brut) pentru un medic rezident anul I, la 2.650 europentru medic specialist gr. V clinic, la 3.377 euro, pentru medic primar, gr. V, clinic și la 3.600 euro (brut) la unmedic primar, gr. V, ATI / urgență.”

Sunt menționate și valori de impozitare de 27.0 % impozit pe venit pentru medici și beneficii precum tichete de vacanță (1 tichet de vacanță pentru toți bugetarii din sistemul medical, la nivelul salariului minim pe economie din acel an) sau un fond de premiere în limita a 5% din cheltuielile de salarizare la nivelul fiecărui ordonator de credite, pe baza unor criterii de performanță transparente stabilite cu partenerii sociali.

Ce reprezintă asta, față de ceea ce li se oferă în străinătate?

Luăm informații de pe un site des vizitat de personalul medical: http://medicirezidentigermania.myfastforum.org/, pe care se scrie: ”nu trebuie să judeci un spital doar după salariul pe care ți-l oferă. Diferența o mai fac și zilele de concediu suplimentare, ca să te poți duce la cursuri/congrese, banii dați anual de spital pentru cursuri/congrese, facilitățile oferite, abonamente pe mijloace de transport de la domiciliu până la clinica (mai rar). ”

Pe același site se menționează și veniturile- rezident anul 1- 3735 euro, până la consultant șef- 7265 euro.

Alte surse menționează salariul unui rezident din Spania de 2000 de euro.

Nu ne șochează că România nu poate asigura salariile din străinătate și nici condițiile de muncă și carieră de acolo. Aproape că e șocantă schimbarea financiară propusă prin programul de guvernare.

În concluzie

Chiar și în cea mai optimistă variantă, în care PSD ar reuși să ofere aceste avantaje medicilor, românii vor continua să plătească efectele lipsei politicilor de stimulare a rămânerii în țară a personalului medical. România a pierdut o resursă calificată, profesionistă care va fi greu de înlocuit ani buni de acum încolo, oricâte eforturi vor face autoritățile locale sau centrale. Și pierderea a fost inclusiv sub guvernul PSD, mărinimos acum și se pare extrem de interesat să nu piardă din mână influența și bugetul gestionat prin sistemul de sănătate.

Cert e și că noi plătim ”cu vârt și îndesat”- cum spune românul: o data pentru că ni se iau banii pentru asigurări de sănătate și ni se oferă în loc asistență medical de calitate incertă și încă o data, pentru că, din taxe și impozite locale, plătim facilități disperate acordate de autoritățile locale, pentru a cârpi prin măsuri la scară mică, ceea ce nu s-a construit la nivel național.

2 comentarii la “Bolnav de corupție și fără medici, sistemul sanitar te ucide cu zile! EXCLUSIV

 1. Un medic concediat de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sanpetru, dr. Horia Ionut Leoveanu, a facut dezvaluiri socante despre modul in care sunt tratati bolnavii, teroarea sub care lucreaza personalul si abuzurile care se fac. -Cadavrele erau tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp mai multe zile, pacientii erau tratati numai de TBC, chiar daca aveau si alte afectiuni, iar externarile se faceau preferential-, spune Leoveanu. Acestea sunt insa doar o parte din neregulile descrise de Ionut Leoveanu.

  Medicul Horia Ionut Leoveanu a fost angajat la Spitalul TBC din Sanpetru in iunie 2000. Nu este pneumolog, dar are specializare in medicina generala. Sustine ca medicul Gheorghe Lupu l-a impiedicat sa-si faca meseria. -Am fost efectiv sechestrat in cabinet. Nu puteam examina nici un bolnav si nici sa fac vreo mentiune in fisa. Am observat apoi neregulile la medicamente. Pacientii primeau doar tratament pentru TBC. Daca aveau si alte afectiuni, nu erau tratati. Medicul Lupu ridica din sertare medicatia primita de bolnavi pentru alte afectiuni-, sustine dr. Leoveanu.

  Acuzat de omor

  -Am avut un pacient pe nume Andreuca. Suferea de hipertensiune. I-am prescris medicamente pentru aceasta boala. Medicul Lupu a sistat tratamentul dupa trei zile. Starea pacientului s-a inrautatit. Medicul Lupu i-a prescris Furosemid, dar a fost prea tarziu. Bolnavul a facut un accident cerebral. A fost transferat la Neurologie, unde a decedat-, continua medicul Leoveanu. Cazurile sociale nu prezentau interes pentru Spitalul TBC. -Medicul Lupu a refuzat sa efectueze controale pacientilor considerati cazuri sociale. Spunea ca oricum mor si ce conteaza un tigan in minus. Aceste cazuri mi se repartizau mie. Am fost nevoit sa apelez la colegii de alte specialiatti pentru a transfera acesti bolnavi la alte unitati spitalicesti pentru a primi tratament-, spune medicul concediat.

  Morga in salon

  O alta problema strigatoare la cer, afirma medicul Leoveanu, se refera la cazurile terminale sau la pacientii decedati care nu aveau acte de identitate. -Cadavrele era tinute intr-o camera dezafectata a sectiei de la parter, timp de mai multe zile. Am vazut cu groaza cum un om slab ca batul se umfla ca un balon. Ca sa nu mai vorbim de miros si de focarul de infectie-.

  Personalul, redus la tacere

  Medicul spune ca intreg personalul este terorizat. -Toata lumea tace, desi multi stiu ce se intampla. Angajatii au fost obligati sa plateasca din banii lor costul examenului periodic. Proviziile de iarna ale medicului Lupu erau facute de bucataresele spitalului. De multe ori a luat muncitorii de la spital ca sa-i construiasca lui casa. Isi crestea porcii cu resturile de alimente de la spital. Prin tot spitalul se plimbau caini. Am fost la un pas sa iau paduchi. Spitalul a primit o amenda substantiala de la Sanepid, bani care au fost imputati personalului. Fiecarui angajat i s-au retinut din salariu 150.000 – 200.000 de lei-, a mai spus medicul.

  Externari preferentiale

  Spitalul din Sanpetru nu mai are de doi ani o ambulanta proprie. -Bolnavii isi duceau analizele cu masina personala. Si externarile se faceau preferenaial. Daca un bolnav era descoperit in stare de ebrietate, trebuia sa-l externezi. Mergeau apoi la medicul Lupu in dispensar, dadeau ceva si erau din nou internati. Medicul Lupu a efectuat mai multe garzi decat este legal. I-a obligat pe unii dintre colegi sa i le cedeze. Astfel putea lua doua salarii, desi incalca legea-, a mai spus medicul.

  Frig in saloane

  Desi exista o dispozitie de la Casa de Asigurari de Sanatate, bolnavii au fost lasati sa tremure de frig. -CNAS a dispus furnizarea de caldura de la inceputul lunii noiembrie, dar centrala termica a spitalului a fost pornita abia in 15 noiembrie, cu regim redus peste noapte. Bolnavii au inceput sa se planga, deoarece tuberculosii au mare nevoie de caldura. Cand am fost de garda, am cerut fochistului sa porneasca centrala pentru ca in saloane erau doar 17 grade-, povesteste medicul. Conducerea nu a facut nimic. Conducerea spitalului nu a luat nici o masura de remediere a problemelor. -L-am informat pe directorul Ciobanu, dar stia care este situatia. Mi-a spus ca asa este omul, nu are ce face. Apoi mi-a prezentat actul de concediere si mi-a spus ca de la 1 martie nu mai lucrez acolo-, afirma dr. Leoveanu.

  Scuze prin acuze

  Dr. Gheorghe Lupu spune ca intreaga poveste este o razbunare a dr. Leoveanu. -Din cauza lui am primit amenda de la DSP. A facut o sesizare si au venit in control chiar cand s-a terminat micul dejun si mesele nu erau inca sterse. Este adevarat ca amenda a fost platita din banii celor vinovati pentru asta-, a declarat ieri dr. Lupu.

  In privinta camerei mortuare, Dr. Lupu spune ca aceasta este dezinfectata dupa ce cadavrele sunt ridicate. Cat despre porcii despre care vorbea dr. Leoveanu, seful sectiei spune ca acestia sunt ai unor angajati care locuiesc in fostele cladiri ale spitalului. -Oamenii si-au facut gospodarie si isi mai cresc animale-, a explicat dr. Lupu.

  DISTRIBUIȚI Facebook Twitter
  Articolul precedent
  Leul, -impresionat- in continuare de cresterea euro
  Articolul următor
  Romanii cu identitate furata, condamnati pe nedrept in Occident
  ARTICOLE SIMILAREDE LA ACELAȘI AUTOR
  prognoza
  Actualitate
  Prognoza angajatorilor români: cel mai atenuat ritm de angajare raportat din trim. I/2016 până în prezent
  pensia minimă
  Actualitate
  Viorica Dăncilă a numit-o în CA al CNAS pe soția unui fost senator PSD aflat în închisoare pentru corupție

  Actualitate
  De pe plaja din Costa Rica, Bica a cerut judecătorilor să fie expertizată medico-legal peste ocean
  7 COMENTARII
  adela 21:14, 29 octombrie 2017 at
  nu am cuvinte sa descriu ce am simtit vizavi de acest nemernic ,in 2015 la stejaris a murit un om datorita incapacitatii acestui nemernic, eu m-am dus disperata la el i-am dat bani ,dar nu a facut absolut nimic,am vorbit cu bolnavii din salon si asa am aflat ca are tarif ,sunt revoltata ,dar acest criminal in halat alb inca profeseaza .colegiul medicilor ce rol are ???? mi-aș dori din suflet ca toti cei care sau intersectat cu acest zis doctor să scrie,să încercăm să luăm atitudine.

  CORNEL 10:35, 30 octombrie 2017 at
  Este adevarat,perfect adevarat.Din Sanpetru LUPUL OILOR A AJUNS LA STEJERIS iar LEOVEANU IN SOMAJ.Era tupeist si spunea de la obraz”totul costa”

  Adela 12:55, 30 octombrie 2017 at
  Bună ziua doamna, îl cunosc foarte bine pe doctorul Leoveanu, nu pot să vă spun prea multe, dar ceea ce vreau să știți este că e bine, chiar foarte bine.

  NICU STOIAN 13:12, 31 octombrie 2017 at
  Da stiu episodul cand doctorul Leoveanu a fost dat afara si a doua zi LUPU SI ANGELA au venit foarte devreme pe sectie si ne-au avertizat ca vine in inspectie MINISTRA BARTOS datorita lui LEOVEANU si sa ii multumim lui.A spus daca suflati ceva zburati cu totii din spital si va las sa muriti ca pe niste caini.Avea un ton rusofon si metalic.Era turbat si nervos.Toata lumea tremura si el il calomnia pe Dr.Leoveanu.Amenda sanepidului era pentru cheful lui de aniversare si nu pentru curatenie.Tinuse o masa in”sala coloanelor”,iar noi am fost invoiti in sat sa nu fim prezenti.El l-a omorat si pe Cornel Florescu un gropar care nu avea de unde cotiza si nu i-a scos apa din plamani.Intr-o zi i-a spus se gaseste cine sa te ingroape si pe tine.Leo era turbat cand ne vedea beti.Nu tolera chestia asta.A luat in vara lui 2000 un bidon de cola,era foarte cald si am mers la dansul la cabinet.S-a incruntat si mi-a spus acum iesi afara.A venit cu bidonul in salon.A pus la toti din salon cola si a tinut de un pahar si pentru dansul,a baut aceasta cantitate din sticla de fata cu noi fara teama ca „sunt microbi”.Cand a iesit din salon a spus”e ultima data cand faceti asta.Eu nu sunt Dr.Lupu”Lupu facea conservele de iarna cu fetele de la bucatarie,iar fructele din livada erau numai pentru el la fel ca si ajutoarele care veneau pentru spital.Erau garzi in care nici nu urca pe sectie.Am muncit cu bolnavii mai zdraveni toata vara la casa lui din Sanpetru.Avea mare pica pe Leoveanu.Singura asistenta care era ok cu domnul Dr.Leoveanu era GABI BOTA si fetele de la bucatarie.

  FLORIN 18:36, 13 decembrie 2017 at
  Perspectiva etichetării reprezintă o schemă legitimă de analiză a proceselor sociale,colegiale si deontologice medicale care influenţează experienţa educaţională şi contribuţiile unor asemenea procese la succes sau eşec în formarea colegilor mai tineri,mai ales a viitorilor medici,,plasând cauzalitatea ultimă a succesului sau insuccesului nu în afara şcolii,facultatii si bunei cresteri ci examinând ceea ce se petrece în interiorul unei colectivitati din lumea medicala. Teoria etichetării atrage atenţia, de exemplu, asupra variatelor mecanisme evaluative (atât formale, cât şi informale) ce operează în şcoală, asupra modurilor în care şcolile alimentează şi sprijină asemenea mecanisme, asupra felului în care reacţionează studentii medicinisti, care sunt rezultatele în ceea ce priveşte interacţiunea interpersonală bazată pe modul în care aceste mecanisme 1-au evaluat pe fiecare dintre studenti şi cum. În timp, consecinţele faptului de a avea o anumită etichetă evaluativă influenţează opţiunile oferite unui doctor DICTATOR,INUMAN,PUS PE CAPATUIALA SI JAF.DE UNDE AI AVUT BANII GREI PENTRU CONACUL DIN SANPETRU.VA VENI O ZI CAND VEI PLATII NEMERNICIILE FACUTE DOCTORE LUPU GHEORGE TUDOR.

  FLORIN 19:12, 13 decembrie 2017 at
  Omul este un izvor de gânduri, de trăiri şi de sentimenteDE DURERE SI BOALA UNEORI NECRUTATOARE SI TERMINALA.. Nimeni nu a încercat să numere câte sentimente există în sufletul unui om in pragul mortii pentru că acestea nu se pot număra, căuta sau accesa, deoarece nimeni şi nimic nu au dreptul să le distrugă, umilească, mutileze şi şă-şi bată joc de ele.Doctorul LUPU GHEORGHE TUDOR,un venetic fara inima,si-a umilit colegul mai tanar si si-a calcat sfantul juramant a lui HIPOCRATE CARE POATE NU SE DEPUNE IN BASARABIA.
  Nimeni nu are dreptul să se joace cu ele, cu vorbele şi cu tot ce ar distruge acest izvor curat… ”sentimentul sufletesc”, mai ales când este al aproapelui tău, deoarece acestea sunt lucruri care dor şi dor foarte tare, iar cicatricile rămase sunt ireparabile; pentru totdeauna, lasă sechele şi traume. Distrugerea sentimentală a unui om, a celui drag şi apropiat este aidoma unei ”condamnări la moarte”, o condamnare înceată, dar foarte sigură, iar esenţa vieţii ar fi liniştea şi împlinirea sufletească.
  OARE ACEST DOCTOR LUPU CU UNTERIBIL CONAC AVEA SUFLET?

  UN GRUP DE FOSTI BOLNAVI CARE MAI TRAIM 14:15, 19 decembrie 2017 at
  Se cade sa spunem LA MULTI ANI DOMNULUI DOCTOR LEOVEANU T.IONUT HORIA!Lui Lupisor ce sa ii putem ura:un alt si nou conac,garzi sau zgarzi suficient de multe,o armata de slugi care sa aiba grija de VILA-CONAC,baietii in posturi cheie cu bani multi,spalati sa nu se infesteze de TBC,ajutoare daca mai vine prin tara Domnul Valentin,gratare pe Lempes!Ne cerem scuze dragul si iubitul nostru Domn Doctor IONUT HORIA T.LEOVEANU ca am fost atat de rezervati si saraci in urari dar domnia dumneavoastra oricum erati doctorul saracilor si erati multumit si asa……Principalul LUCRU ESTE SA NE FITI SANATOS SI MAI URCATI PRIN STEJERIS SI/SAU SANPETRU caci vorba ceea romaneasca”nu mor caii cand vor cainii”,inca suntem suficienti care sa va aparam!Cu drag sa va bucurati de viata,de ziua de maine si sa ramaneti acelasi om milos,ajutator,saritor si sufletist.Va meritati meseria aleasa si nu mai plecati urechea la ce spun tot felul de fraieri si cozi de topor(slugi,slujitori,vistiernici si alte specimene obisnuiti sa pupe dosul dar nu al mainii…..)

  Comments are closed.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *