Skip to content
" "
Politică

Bolnav în România. Ghid de supraviețuire pentru pacienții cu Hepatita C EXCLUSIV

doc.ro
" "

Problemele sistemului medical din România sunt vaste, presa prezentând pe de-o parte poziția doctorilor nemulțumiți de salariu și lipsa de echipamente adecvate, iar pe partea cealaltă modul cum sunt tratați sau discriminați pacienții. În 2016, a fost publicat un studiu privind Indexul european al sistemelor medicale (EHCI), România ocupând ultimul loc la cea mai importantă categorie – cea vizând rezultatele tratamentelor, care s-au dovedit printre cele mai slabe din Europa.

Concret

" "

În urmă cu o săptămână, presa vuia despre cazul revoltător din Bârlad, unde o adolescentă de 18 ani a fost trimisă acasă, cu prescripție de antibiotice și diagostic de „alintată”, cu toate că aceasta se plângea de dureri acute.

A zis că nu are nimic. Să meargă acasă că se alintă, i-a spus o asistentă. A zis că nu e de internare, nu are nimic fata. S-o ia acasă. A consultat-o vreo trei doctori și după aia, când a venit cu rețeta acasă, lua tratamentul, dar tot așa. Tot voma și dureri de cap”, a declarat mama tinerei, citată de Digi24.ro.

La două săptămâni, Ana Maria a murit. Avea tumoare pe creier, tumoare care putea să fie descoperită la un RMN sau cu CT (computer tomograf). În schimb, ea a fost trimisă acasă, unde s-a chinuit timp de două săptămâni.

Cu toate acestea, la mai puțin de o săptâmână, alt caz a făcut înconjurul mass media. Luni, pe 10 iulie, presa a relatat cazul unei femei în vârstă de 62 ani adusă cu ambulanța la Spitalul Clinic Județean de Urgență Vaslui. La două ore de la părăsirea unității medicale, femeia s-a întors în stare gravă. La prima vizită, ea s-a plâns de dureri de cap și constipație. Doctorii de la Unitatea de Primiri Urgențe au stabilizat-o și i-au prescris un tratament. Aceasta a fost readusă la spital, dar în stare foarte gravă – mai exact, în comă. Se pare că suferise un atac cerebral vascular, iar în privința șanselor de supraviețuire, medicii sunt rezervați, relatează Dcnews.ro.

Indiferent de context, de problemele pe care medicii le revendică, în cazuri ca acestea jurământul lui Hippocrate devine tabu. Colegiul Medicilor, ca în alte cazuri, trebuie să se autosesizeze și să ia niște măsuri pentru cei care ajung să facă meseria de doctor fără a avea vocație și fără a-și da interesul.

Tratamentul pentru boli infecțioase apare tot mai des în discursul politic

În ultima vreme, se poate observa o asumare din partea politicienilor a discursului despre tratamentele noi (și scumpe) pentru bolile infecțioase de tip HIV/SIDA, TBC sau VHC (Hepatita C). În realitate, situația este foarte gravă: sunt mii de români infectați cu Hepatita C, oameni care nu pot accede la tratament.

Problema a ajuns deja la Bruxelles: eurodeputatul PSD Claudiu Ciprian Tănăsescu a cerut, printr-o inițiativă legislativă prezentată Parlamentului European, un grad mai ridicat de implicare a Comisiei Europene în combaterea bolilor menționate anterior.

Această rezoluție deschide drumul pentru apariția unor noi programe europene de prevenție și tratament a acestor patologii majore, paneuropene, ceea ce îmi va oferi, pe viitor, pârghia necesară în lupta mea pentru obținerea, de la Comisia Europeană a unor fonduri dedicate susținerii – măcar parțiale – a costurilor tratamentelor pentru TBC, HIV și VHC, care la ora actuală sunt prohibitive pentru cetățeanul de rând”, a declarat Tănăsescu.

Citiți și: ULTIMA ORĂ Ciprian Tănăsescu vrea ca UE să subvenționeze tratamentele pentru TBC, SIDA și hepatita C

Ciprian Tănăsescu nu este singurul cu astfel de luări de poziții în ceea ce privește tratamentele și bolile infecțioase. La rândul lui, Cristian Bușoi, europarlamentar PNL, a găzduit în martie la PE un eveniment despre situația persoanelor bolnave de hepatita C în Europa de Est.

14 milioane de oameni din Europa suferă de Hepatită C, potrivit rapoartelor Organizației Mondiale a Sănătății și, din păcate,  84 de mii de semeni de-ai noștri își pierd viața în lupta cu boala în fiecare an. Aceste date ne îndreptățesc să afirmăm că Hepatita C a devenit o problemă serioasă de sănătate publică. Cele mai ridicate rate ale îmbolnăvirilor se înregistrează în Europa Centrală și de Est, în Rusia și în statele de la Marea Baltică. În România, avem peste 660 de mii de persoane infectate cu virusul hepatitic C. În ultimii 20 de ani, medicii au diagnosticat cu Hepatita C (VHC) aproximativ 100 de mii de persoane. Anual, 7.500 de români sunt descoperiti cu acest diagnostic, 6000 dintre ei se tratează, 1500 fiind expuși la complicații ale bolii”, afirma atunci Bușoi într-un comunicat de presă trimis redacției PSnews.ro.

Citiți și: Bușoi ia atitudine. Problemă gravă ce afectează sute de mii de români 

De asemenea, Cristian Bușoi a adus în discuție tratamentele deja subvenționate de stat.

Accesul la tratamentele de ultimă generație trebuie să fie o prioritate pentru Guvernul României. Natura progresivă a hepatitelor determină nu numai complicații serioase, uneori chiar mortale, ci și costuri suplimentare, care împovărează bugetul. Guvernele unor țări au înțeles acest lucru. Spre exemplu, Polonia a alocat, anul trecut, 102 milioane Euro, adică 15% din bugetul Sănătății pentru prevenirea și tratamentul Hepatitei C. Începând cu 2014, Lituania – o țară cu o rată de îmbolnăvire de 1.02% – alocă, anual, pentru prevenirea și tratamentul Hepatitei C,  4 milioane de Euro. Din 2015, toți pacienții cu ciroză F3 și F4 primesc tratament gratuit cu interferon free.”, adăuga PNL-istul.

Loteria gradului de fibroză. Cui i se acordă tratamentul și cine plătește din buzunarul propriu

În România este totuși posibil ca numărul de persoane infectate cu virusul Hepatitei C să fie mai mare, din cauza gradului scăzut de depistare a bolii, în absenţa unui program naţional de screening precoce. Mai mult: testarea markerilor virali nu este accesibilă populaţiei. De asemenea, această boală este una tăcută, în sensul în care în stadiile incipiente nu există aproape niciun semnal care să indice prezența virusului.

Partea cea mai nevralgică o constituie decontarea tratamentului fără interferon, care are o șansă de reușită mare (90%) și care nu afectează sistemul imunitar la fel de mult precum o făceau injecțiile cu interferon.

F0 este gradul cel mai scăzut de afectare al ficatului, iar F4 este gradul cel mai ridicat, de ciroză. Doar pacienții cu gradele F3 și F4 (adică stadiile cele mai avansate) pot primi tratamentul fără interferon. În mod absurd, cei care sunt în fazele incipiente sau medii nu au dreptul la tratament decontat sau măcar compensat. Această politică de acordare a pastilelor care ajută la vindecare trebuie modificată, după cum a afirmat pentru România Liberă președintele Asociației Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România, Marinela Debu.

Noi, ca asociaţie, ne-am exprimat indignarea că nu ştim să se fi început negocierile pentru a se rediscuta un nou contract pentru bolnavii aflaţi în alte stadii ale cirozei hepatice. Considerăm ca fiind o formă de discriminare că oamenii trebuie să se îmbolnăvească şi mai mult ca să aibă acces la tratament. Am primit nişte promisiuni de la prof dr Alexandru Oproiu, care, în calitatea sa de preşedinte al Comisiei care aprobă acum această terapie pentru pacienţii cu hepatita C, ne-a spus că vor avea acces tot mai mulţi pacienţi aflaţi în stadii avansate ale bolii”, a declarat Debu.

Pentru procurarea individuală, un bolnav de hepatita C trebuie să scoată din buzunar în jur de 40.000 de euro, toate statele europene confruntându-se cu prețuri ridicate. Tratamentul, însă, poate fi procurat și mai ieftin, direct de la producătorul din India, în schimbul a 12.000 de euro. Cu toate acestea, procesul de achiziție directă este destul de complicat.

De altfel, nici cei cu fibroză 3 sau 4 – care primesc decontarea integrală de la stat – nu pot fi numiți  fericiți. Pentru depunderea dosarului trebuie făcute foarte multe drumuri între medicul de familie, medicul specialist, casa de asigurări și tot așa.  Ei bine, nici informațiile pe care ar trebui să le găsească oricine în mediul online nu sunt actualizate de mult timp. Avem exemplul Casei de Asigurări Sănătate a Municipiului București (CASMB), pe al cărei site ultima postare de la secțiunea „Tratament fără interferon” datează din octombrie 2016. Sau alt exemplu: CAS Sibiu, unde pagina dedicată acestui subiect nu mai există.

Perspective extrem de sumbre

Acum, în România, nu mai sunt date nici măcar voucherele pentru analizele premergătoare depunerii dosarului la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Aceste analize constau în măsurarea numărului de viruși hepatici prezenți (viremie) și măsurarea gradului de fibroză (Fibromax sau Fibroscan). Acum, bolnavii trebuie să scoată din buzunarul propriu în jur de 700 de lei și pentru acestea. Pentru cei mai mulți, alegerea este să rămână așa cum sunt, deoarece gradul de sărăcie este prea ridicat pentru a face ceva în acest sens.

" "
" "

1 comentariu la “Bolnav în România. Ghid de supraviețuire pentru pacienții cu Hepatita C EXCLUSIV

  1. Nici bolnavii de bronsiectazie nu sunt tratati! Doctorii nici nu prea stiu cum sa trateze aceasta boala!Si fibroza pulmonara ,de asemenea! Tratamentul este scump si nici un doctor nu-l prescrie! Oamenii sunt lasati sa moara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *