Skip to content
Societate

Bolnavii de cancer sunt disperați și-l acuză pe fostul ministru Vlad Voiculescu că le-a întors spatele în criza citostaticelor: Ne-a ignorat și în primul mandat

Inquam Photos / George Calin
" "

Contactat de PS News, Cezar Irimia, președintele Federației  Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, îl învinovățește în mod direct pe fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, pentru lipsa medicamentelor necesare bolnavilor internați în Institutul Oncologic București, acuzându-l pe acesta că le-a întors spatele imediat ce a ajuns ministru, încă de la primul său mandat din 2016. Mai mult, Irimia susține că Voiculescu ”și-a construit cariera politică pe minciună”, făcând referite la rețeaua paralelă de citostatice pe care o pusese la punct fostul ministru al Sănătății. „Legenda că ne-a adus el medicamente cu sacoșa e adevărată, ne-a adus medicamente, dar i le-am plătit cu vârf și îndesat, inclusiv taxiul cu care s-a deplasat dumnealui din centrul Vienei la aeroport. Nimic nu a rămas neplătit”, spune președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer.

„Legislație avem, dar coerciție zero. Nu răspunde în România nimeni, din păcate. Domnul fost ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, știa de situație, dumnealui a motivat că de-asta a schimbat directorul medical cu managerul. Directorul medical era în echipa de conducere a Institutului, l-a schimbat cu managerul pentru că i-a promis că va remedia situația în urmă cu o lună, declarația domnului ministru pe Facebook de aseară, și lucrurile erau cunoscute. 

" "
" "

Toți sunt vinovați, atât conducerea Institutului, cât și domnul ministru Voiculescu, care nu a au urmărit sau nu a făcut nimic în acest sens, motivând cu lipsă de proceduri și cu faptul că nu s-a întâmplat acea licitație celebră, iar achiziția directă nu mai poate fi făcută deoarece au depășit nu știu ce plafon.

Cu alte cuvinte, responsabilitate zero față de acești pacienți care ne-au sunat foarte supărați, chiar dacă și noi la rândul nostru suntem pacienți, și ne-au reproșat că vrem doar popularitate, rating și pe ei i-am abandonat, cu toate că am încercat să le spun și știau că aveam un scenariu de a acționa în judecată Ministerul Sănătății pentru rele tratamente aduse pacienților bolnavi de cancer.

Faptul că premierul l-a demis pe ministrul Sănătății ne-a determinat să ne oprim din aceasta acțiune pe care nu am mai depus-o în instanță. Rămâne ca scenariu pe viitor dacă actualul ministru pe care nu îl cunosc nu va rezolva problema aceasta care generează victime în fiecare zi, dar nimeni nu contorizează așa ceva pentru că și-ar tăia craca de sub picioare”, spune Cezar Irimia.

”Încă o săptămână ar fi prea târziu”

Acesta susține că încă o săptămână fără medicamentele necesare bolnavilor de cancer ar fi deja prea târziu pentru mulți dintre ei.

Este cam târziu o săptămână. Noi am început să facem cercetări să vedem câți au decedat, dar de ce au decedat nu putem să ne dăm noi cu părerea, dar sper să avem cifre cât de curând și să putem face o acuzare corectă ministerului privind derapajele de la Institutul Oncologic din București.

De ce nu s-a auzit așa de Iași, de Cluj, de Timișoara?! De ce oare?  Pentru că acolo domnul ministru Voiculescu nu a intervenit, ci doar aici în București, iar dialogul cu noi, cu asociația de pacienți a fost zero,  pentru că domnul ministru și-a adus o singură asociație acolo, iar în Comisia de oncologie și-a pus observator din partea pacienților o doamnă prietenă de-a lui care locuiește în Olanda, deci drumul nostru pentru dialog cu ministrul Sănătății trece prin Olanda. Acest lucru mi se pare de noaptea minții”, spune președintele Federației.

”Ne-a întors spatele imediat ce a ajuns ministru”

În încheiere, Cezar Irimia l-a acuzat pe fostul ministru al Sănătății de neimplicare în ceea ce privește lupta bolnavilor de cancer, susținând că deși l-a sprjinit mereu, acesta le-a întors spatele „cum s-a înscăunat ca ministru”.

 „Nu am discutat nimic cu ministrul pentru că a zis că el nu are ce discuta cu noi. Încă  din campania electorală noi am avut un proiect și am chemat toate partidele să dezbatem acest proiect, „Sănătate la urgență”, noi cei de la Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer,  și când am dialogat cu USRPLUS, domnul ministru pur și simplu ne-a întors spatele în conferința de pe Zoom, spunând că el nu are ce discuta cu noi, cu asociația de pacienți.

Ăsta este domnul Voiculescu pe care l-am sprijinit din toate pozițiile, l-am numit trezorier la Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer. L-am sprijinit și l-am simpatizat că s-a implicat în acea rețea care era ilegală până la urmă, și legenda că ne-a adus el medicamente cu sacoșa e adevărată, ne-a adus medicamente, dar i le-am plătit cu vârf și îndesat, inclusiv taxiul cu care s-a deplasat dumnealui din centrul Vienei la aeroport în Viena. Nimic nu a rămas neplătit și el și-a construit cariera politică pe minciună. Ne-a dezamăgit și în Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer și l-a dezamăgit și pe președintele Coaliției. Cum s-a înscăunat ca ministru ne-a întors spatele, și aici mă refer din primul său mandat”, conchide Cezar Irimia.

Criză de citostatice

Medicii de la Institutul Oncologic din Capitală cer cu disperare medicamente ca să poată salva în continuare viețile celor care își pun ultimele speranțe în ei. Situația este cu atât mai critică cu cât acestea lipsesc deja de zece zile, iar Cezar Irimia, reprezentant al Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, acuză că fostul ministru al sănătății, Vlad Voiculescu, știa de o lună și jumătate de iminența acestei situații, dar nu a făcut nimic, informează digi24.ro. Noul ministru al sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat joi că abia miercuri seară a aflat despre problemă și încearcă să o rezolve cât mai rapid.

Aseară am vorbit cu dl. manager de la IOB (Institutul Oncologic București – n.r.) și m-a anunțat că există o problemă cu medicamentele de cancer. Acum, dimineață, am deja o întâlnire programată cu doamna director de la Politica medicamentului și sper să rezolvăm cât de curând”, a declarat Ioana Mihăilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *