Ilie Bolojan i-a atacat dur, joi seara, pe șefii cu salarii mari din companiile de stat. ”Sistem de lipitori. Sunt blindați de contracte”, a spus premierul României.
Într-o perioadă în care caută să facă economii la sânge pentru a reduce deficitul bugetar, premierul Ilie Bolojan nu se ferește să lanseze atacuri la șefii cu salarii mari din companiile de stat.
Premierul Ilie Bolojan arată cu degetul către șefii din marile companii de stat: ”Lipitori. I-am ajutat, încurajat!”
Prezent joi seara la o televiziune de știri, șeful Guvernului a fost întrebat de ce s-au introdus taxe pentru pensionari când prioritar era să fie tăiate salariile de zeci de mii de lei ale directorilor din unele companii de stat care nu sunt profitabile.
În replică, Ilie Bolojan a spus că marea problemă este faptul că, de-a lungul anilor, statul român a tolerat activitatea unor persoane numite politic care au acționat ca ”lipitori”.
Premierul a mai punctat că aceste persoane, odată ajunse în funcții publice, au acționat pentru a-și oferi doar drepturi în timp ce au dorit ca statul să aibă doar obligații.
”Am să vă explic cu directorii. Una din gravele noastre erori, în acești ani, a fost că am tolerat o zonă de clientelă politică. Și nu mă ascund să spun asta. O zonă de clientelă nu neapărat politică, de lipitori, că nu le pot spune altfel, pe care într-o formă sau alta i-am ajutat, i-am încurajat să ajungă prin consilii de administrație, nu toată lumea, dar sunt destul de mulți.
Oameni care au perceput asta ca un fel de recompensă, nu ca o răspundere și ca o provocare să își facă treaba. Acești oameni au organizat concursuri și vă dați seama că au făcut concursuri corecte și cinstite după chipul și asemănarea lor. Și atunci avem conduceri care au fost desemnate pe baza unor criterii de performanță atât de bune încât orice se întâmplă la compania respectivă ei iau bonusuri de performanță”, a spus Ilie Bolojan, la Antena 3 CNN.
Bolojan a dat exemple de astfel de instituții căpușate
Pe această temă, Ilie Bolojan a oferit drept exemplu compania care administrează Aeroportul Otopeni (n.r. Compania Națională Aeroporturi București) ca una din instituțiile cu probleme.
”Și-au făcut contracte blindate care sunt total dezechilibrate și unii au doar drepturi și statul doar obligații. Au trecut la pasul doi fiind scăpați de sub contract și au început să-și mărească indemnizațiile.
Avem astfel de situații la Aeroportul Otopeni și alte societăți. Companiilor în loc să genereze servicii mai bune pentru cetățeni sau încasări mai mari ca să fie duse în investiții, aceste societăți sunt căpușate. Lucrăm și va fi o prioritate pentru mine ca aceste abordări care depășesc limita bunului simț să fie corectate”, a precizat premierul.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News