Ilie Bolojan a dat detalii despre al doilea pachet de măsuri fiscale. Pensiile speciale și restructurarea ASF, ANCOM și ANRE sunt în vizor.
Liderii care iau deciziile pentru români vin la Observator Antena 1 să dea răspunsuri. Luni seară, la scurt timp după asumarea răspunderii în Parlament pentru măsurile austerității, Ilie Bolojan a fost față în față cu Alessandra Stoicescu, la Observator 19. Premierul a explicat ordinea în care se vor lua măsurile necesare pentru ca ţara să poată trece peste perioada dificilă în care se află.
„Nu am avut timpul necesar să luăm măsurile într-o anumită ordine care să înceapă cu corectarea nedreptăţilor, cu reducerea cheltuielilor. Mâine este un consiliu al miniştrilor de Finanţe, ministrul Nazare a plecat deja spre Bruxelles, iar unul din punctele de pe ordinea de zi este o evaluare a României cu privire la modul în care ţara noastră îşi respectă angajamentele fiscale. (…) Sunt lucruri care trebuiau făcute, dar care e nevoie să fie continuate cu al doilea şi al treilea pachet care să atace şi celelalte probleme, în acest pachet fiind practic tratate doar probleme structurale. Corecţii pe cifre mari de buget, care nu corectează nedreptăţi pentru că nu au un impact bugetar mare. Ci doar lucruri de sistem, ceea ce înseamnă reaşezarea TVA, creştere de accize, plafonare a unor cheltuieli, o reducere a unor sporuri din sistemul bugetar, pentru că toate au efecte întinse şi la final se văd nişte efecte pe buget.” – Ilie Bolojan, premierul României
Întrebat de Alessandra Stoicescu la Observator când și cum va rezolva problema sinecurilor pe care chiar el le-a semnalat în aparatul de stat, Bolojan a cerut „puțină răbdare” din partea românilor.
„Pe bună dreptate, românii au puțină încredere în cei care guvernăm. Eu sunt conștient de acest lucru, pentru că dacă de foarte multe ori, li s-a promis că se va întâmpla ceva și acest lucru nu s-a întâmplat, nu mai au cum să mai aibă încredere în tine. Dar întotdeauna există un început. Eu nu le cer nici să ne cauționeze, nici să ne acorde încrederea. Eu le cer puțină răbdare, pentru că nu va dura mult timp și o să se convingă dacă acest Guvern, într-adevăr, face tot ceea ce ține de el pentru a corecta lucrurile, pentru a lua și aceste decizii care țin de o dreptate socială sau continuăm lucrurile pe le-am avut, din păcate, de foarte mulți ani, în care am spus lucruri frumoase, în etapa a doua, când aceste lucruri trebuiau să fie realitate, nu s-au mai văzut. – Ilie Bolojan, premierul României.
Ilie Bolojan, despre al doilea pachet de măsuri fiscale. Pensiile speciale și restructurarea ASF, ANCOM și ANRE, în vizor
Premierul a dat detalii despre al doilea pachet de măsuri. Printre acestea, reformarea companiilor de stat și a autorităților autonome, restructurarea ASF, ANCOM și ANRE și reducerea numărului de membri și indemnizațiile din consiliile de administrație și transparentizarea activităților și contractelor. Și nu în ultimul rând, reformarea pensiilor speciale.
„Una dintre condițiile actuale este tocmai reforma pensiilor speciale. În pachetul al doilea, care urmează să fie implementat la sfârșitul lunii iulie, după ce renegociem cu Comisia Europeană prioritizarea proiectelor finanțate din fonduri europene, această măsură va fi inclusă. Astfel, vom corecta o inechitate socială, recunoscută și de Comisia Europeană. Nu facem acest lucru doar pentru a primi finanțări, ci pentru că este o necesitate și un semn de respect față de oamenii care muncesc în țara noastră.” – Ilie Bolojan, premierul României
Întrebat de Alessandra Stoicescu cum comentează creşterea indemnizaţiilor pentru membrii Consiliului de Administraţie de la TAROM, premierul Ilie Bolojan a explicat că este nevoie de modificări legislative pentru corectarea acestor situații și a subliniat rolul partidelor în apariția acestor situații.
„Din păcate, partidele noastre, într-o formă directă sau indirectă, au trimis în Consiliul de Administraţie oameni care, în loc să considere că această numire într-un Consiliu de Administraţie este o responsabilitate suplimentară şi o provocare de a face compania mai eficientă, de a avea servicii mai bune, de a avea costuri mai mici sau de a livra mai mult profit statului, au considerat că este o ocazie bună să-şi mai întregească nişte venituri. S-au blindat cu nişte contracte de management. (…) Aceste lucruri nu le poţi corecta de pe o zi pe alta pentru că ele au nişte efecte juridice şi trebuie lucrat la modificări de legislaţie şi asta nu se poate face de pe o zi pe alta. Chiar dacă am fi atacat cinci companii prin cinci ordonanţe modificând legi, efectul asupra celor 30 de miliarde de euro care înseamnă deficitul ţării noastre într-un an de zile ar fi fost nesemnificativ. Dar într-adevăr au un rol de nedreptate strigătoare la cer şi şi aceste lucruri trebuie corectate. Aceasta este una din ţintele din etapa a doua, care înseamnă sfârşitul lunii iulie.” – Ilie Bolojan, premierul României
Premierul Ilie Bolojan a explicat și de ce a scăzut impozitul pe veniturile din jocuri de noroc, de la 10% cât a fost inițial, la 4%.
„Scopul pachetului este să supraimpozităm jocurile de noroc. Acolo se câștigă foarte mulți bani și au devenit un flagel social. Și atunci am avut un pachet inițial în care suprataxam și industria, deci cei care fac profiturile, dar îi taxam și pe clienți. În baza unui raport pe care l-am primit de la Oficiul de Jocuri de Noroc, propunerea lor a fost că, dacă îi taxăm pe clienți, de fapt nu facem decât să îi ducem într-o zonă de ilegalitate, îi ducem în online, unde nu mai pot fi urmăriți. Și atunci, pentru a ne crește veniturile la bugetul de stat și a taxa, să spunem, această activitate, creștem foarte mult taxarea pe industrie. Noi am mărit taxele pe industrie cu peste 40%, peste tot. Impactul va fi undeva de aproximativ 1,6 miliarde lei. Deci, taxarea suplimentară a ceea ce câștigă industria este de 3 ori mai mare decât această taxă și în felul acesta controlăm mult mai bine căsările. Nu e un pas înapoi, pentru că, în mod normal, ar trebui să plătească pe aceste câștiguri corect din păcănele, măcar trebuie să plătească întreaga industrie, pentru că banii mulți îi face industria. Asta se vede din toate analizele și asta este forma la care am ajuns”, a mai spus Ilie Bolojan.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News