Bolojan și Nicușor Dan și-au dublat salariile, dar taie veniturile altor muncitori

Sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

Ilie Bolojan și Nicușor Dan anunță măsuri de austeritate cu salariile altor bugetari, însă în perioada în care au fost primari și-au dublat salariile. Dezmățul pe bani publici a continuat în fiecare an, chiar și în 2024 când deficitul bugetar a atins cote uriașe. Niciun politician nu a demonstrat că este atent cu banii statului, iar măsurile de austeritate din 2025 vizează alte categorii de cetățeni.

Bolojan, de la 86 de mii de lei la 161 de mii în doar 2 ani

Ilie Bolojan a fost primar al municipiului Oradea din 2008 până în 2020. Acesta și-a construit imaginea de cel mai bun primar, vorbind despre reducerea cheltuielilor primăriei. Declarația sa de avere arată că în doar 2 ani a reușit să-și dubleze salariul.

În 2018, Ilie Bolojan avea un salariu de 86.667 de lei, plătit din bugetul Primăriei Oradea. În 2020, la încheiere mandatului, Bolojan a declarat un salariu de 161.412 lei. În doar 2 ani, salariul fostului primar s-a dublat, ceea ce nu s-a întâmplat cu salariul minim în aceeași perioadă. Spre exemplu, salariul minim brut pe economie a crescut cu doar 700 de lei din 2018 până în 2020.

În 2020, Bolojan a fost ales președinte al Consiliului Județean Bihor și prima sa măsură a fost să dea afară mai mulți angajați. În 2022, salariul acestuia era de 161.530 de lei. Însă în 2024, Ilie Bolojan a încasat 213.639 lei pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. În doar 2 ani, salariul lui Bolojan a crescut cu peste 50.000 de lei net.

În doar 6 ani cu funcții politice, Ilie Bolojan a reușit să crească de la 86 de mii de lei la 213 mii lei. Aproape și-a triplat singur veniturile în această perioadă, în timp ce îi lăsa fără locuri de muncă pe alți funcționari. Bolojan a redus cheltuielile, însă pentru alții.

Nicușor Dan, salariu faraonic la Primăria București

Nicușor Dan, cel care promovează măsurile de austeritate ale lui Bolojan, și-a asigurat un salariu faraonic la Primăria București, care a crescut an de an. Chiar dacă România înregistra un deficit bugetar uriaș, Bolojan și Nicușor Dan nu s-au gândit să nu mai mărească salariile.

În 2021, primul său an complet la primărie, Nicușor Dan a primit un salariu net de 186.120 de lei, potrivit declarației de avere din 2022. An de an, salariul lui Nicușor Dan a continuat să crească: 195.910 lei în 2022, 237.189 lei în 2023 și 296.675 lei net în 2024.

În 2024, anul în care România înregistra uriașul deficit, salariul lui Nicușor Dan a crescut cu 60.000 de lei net, adică o creștere de circa 25% în doar 12 luni. Toată această creștere a fost decisă chiar de primarul Nicușor Dan.

În 2024, Nicușor Dan a fost politicianul cel mai bine plătit, câștiga mult mai mult decât premierul sau președintele țării. Pentru funcția de Președinte al României, acesta va avea un salariu mult mai mic, de doar 186 de mii de lei. Salariul Președintelui României nu poate fi mărit de Nicușor Dan, ci depinde de Guvern sau Parlament. În cazul primarilor sau președinților de consilii județene, salariile depind de deciziile de la nivel local.

Austeritate, dar cu salariile altora

Ilie Bolojan se declara revoltat că anumiți funcționari ai statului aveau un salariu net de 13 mii de lei. Și pentru a-i sancționa, noul premier le-a tăiat sporurile.

„Peste acest spor și peste stimulent și-au mai dat un spor de condiții vătămătoare, 15%, și au ajuns să aibă salariile cu 110% mai mari decât în sistemul public în general. (….) Această corecție care a fost făcută sigur că le-a scăzut din câștiguri, le va scădea, dar gândiți-vă câți oameni din sectorul privat, care lucrează din greu, pe o funcție de execuție, câștigă acest salariu net. Și atunci nu o să mai ia 13.400, o să ia 10.500, deci oricum mai mult de 2.000 de euro net, și trebuie să își facă datoria, dar nu mai puteam continua în felul acesta”, spunea Bolojan.

Dacă ne uităm la ceea ce a făcut Bolojan la Primăria Oradea și Consiliul Județean, observăm că salariul său aproape s-a triplat în doar 6 ani. Acesta nu spune nimic nici despre câți angajați din mediul privat au un salariu anual de 200.000 de lei, cât avea Bolojan la Consiliul Județean.

„Toate aceste probleme sunt pe fondul gestiunii bugetare din anii trecuți, în care am consumat în general mai mult decât ne-am putut permite”, preciza noul premier.

Atât Nicușor Dan, cât și Ilie Bolojan au o sumedenie de beneficii pe lângă salariu: ambii au limuzine, SPP-iști, vile, transport și cazare în străinătate plătite de statul român, utilitățile pentru vile sunt plătite de stat, o mulțime de consilieri, iar Nicușor Dan va beneficia de astfel de beneficii și după mandatul său la Cotroceni, pentru care va primi o pensie specială toată viața.

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: