Ministrul Finanţelor Marcel Boloş a explicat că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, fiind un instrument de reducere a gap-ului de TVA. El a adăugat că, potrivit calculelor de la nivelul UE, sunt 35 miliarde lei care nu sunt încassate din TVA, sumă care ar putea fi virată la bugetul de stat.
Boloş a mai subliniat că „acele diferenţe de TVA şi notele justificative intră în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, aşa încât Ministerul de Finanţe are timpul suficient să vadă dacă aceste diferenţe între noi şi contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni”.
„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent în ceea ce priveşte gap-ul de TVA. Calculele arată că 35 miliarde de lei anual nu se încasează din Taxa pe Valoare Adăugată care ar putea să fie virată bugetului de stat, iar în acest context sub ceea ce înseamnă monitorizarea din punct de vedere al măsurilor de evaziune fiscală din partea Comisiei Europene trebuie să adoptăm măsuri încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a explicat Marcel Boloş, chestionat despre faptul că şi economiştii şi antreprenorii se întreabă de ce este nevoie de acest e-TVA când aveam deja o declaraţie depusă şi e-Factura care îi ajută pe cei de la ANAF să aibă toate datele, marţi la Digi 24.
El a mai spus că nu va fi deloc complicată procedura „„pentru că decontul pe care noi îl precompletăm şi îl trimitem până în data de 20 în spaţiul privat virtual are, pe lângă sumele completate în decont, şi raportul, respectiv toate informaţiile de unde rezultă sumele care se regăsesc în decontul precompletat”.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News