Ministrul Finanțelor Marcel Boloș înfurie din nou mediul de afaceri, după ce a anunțat pe Facebook că de la 1 august intră în vigoare e-TVA, măsură care ar urma să reducă evaziunea fiscală. Antreprenorii și contabilii sunt revoltați și spun că noua măsură va duce la abuzuri și va pune presiuni suplimentare pe munca lor. Decizia a fost taxată și de economiști, care reclamă faptul că proiectul a fost pus în dezbatere publică mai mult de formă și că nici ei nu au înțeles pe deplin cum funcționează e-TVA. Boloș a explicat la Digi24 că măsura decontului de TVA precompletat este necesară, deoarece o sumă foarte mare dn TVA nu este încasată la buget în acest moment.
„Este principalul nostru instrument de reducere a gap-ului de TVA. Suntem, potrivit calculelor care s-au făcut la nivelul UE, la un nivel fără precedent. 35 miliarde de lei anual nu se încasează din TVA care ar putea să fie virată bugetului de stat. Trebuie să adoptăm măsuri, astfel încât banii care se cuvin statului român să fie încasaţi, acest tip de impozit fiind neutru pentru contribuabili şi nu afectează costurile de operaţionalizare, de funcţionare ale acestora”, a spus Boloş.
„Decontul pe care noi îl precompletăm şi îl trimitem până în data de 20 în spaţiul privat virtual are, pe lângă sumele completate în decont, şi raportul, respectiv toate informaţiile de unde rezultă sumele care se regăsesc în decontul precompletat”, a explicat el.
„Cu alte cuvinte, dacă în modulul e-FACTURA s-au introdus datele corect şi ai 100 de lei introdus în modul, trebuie ca în decont să ai aceeaşi sută de lei. Deci cei care au completat cu seriozitate şi au ţinut la acurateţea informaţiilor şi datelor din modul e-FACTURA în decontul de TVA nu ar trebui să aibă surprize. Toate aceste rapoarte care sunt aferente sumelor înscrise în decontul de TVA precompletat însoţesc decontul de TVA. Deci un simplu click se văd sumele unde avem înregistrat în modulul e-FACTURA, respectiv în decontul de TVA, sumele la care noi facem referire”, a adăugat ministrul.
„Mai mult, acele diferenţe de TVA şi notele justificative intră în vigoare la trei luni de la publicarea în Monitorul Oficial, aşa încât Ministerul de Finanţe are timpul suficient să vadă dacă aceste diferenţe între noi şi contribuabili sunt justificate, să vedem ce tipuri de măsuri se pot lua în intervalul acesta de trei luni”, a mai spus Boloș.
„Sigur nu e convenabil acum pentru – să zicem – experţii din domeniu ca să deruleze această activitate, dar până la urmă discutăm de interesul statului român de a-şi încasa cel mai important impozit pe consum la bugetul de stat, din care finanţăm şcoli, spitale, drepturile de asistenţă socială şi toate cheltuielile publice ale statului român”, a explicat el.
Citește mai mult AICI
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News