Skip to content
Economie

Boloş: S-a închis apelul de proiecte destinat retehnologizării industriei agroalimentare; avem 458 de aplicaţii de finanţare

Inquam Photos / George Călin

Apelul destinat retehnologizării şi capitalizării industriei agroalimentare s-a încheiat acum două zile, fiind înregistrate 458 de aplicaţii de finanţare, a anunţat, miercuri, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

„Acum sunt în derulare alte două măsuri importante pentru sprijinul industriei agroalimentare. Eficienţa energetică, să nu uităm de ea. Este în plin proces apelul de proiecte şi depunerea cererilor de finanţare. 200 de milioane de euro au fost dedicaţi în exclusivitate pentru cei din industria agroalimentară, pentru ca să poată să gestioneze cât mai bine cheltuielile cu utilităţile publice, să-i putem sprijini ca produsele să poată ajunge pe raft. De asemenea, de două zile s-a închis aplicaţia de finanţare, apelul de proiecte destinat retehnologizării, capitalizării industriei agroalimentare. Am avut 458 de aplicaţii de finanţare. Atunci am alocat 150 de milioane de euro tocmai pentru a sprijini partea de procesare şi de capitalizare, cum am spus, a industriei agroalimentare. Şi din acest punct de vedere credem că suntem într-un parteneriat sincer şi pe termen lung pentru ca să putem sprijini ca produsele să ajungă pe raft, de la cei care pot să le producă. Şi din acest punct de vedere încercăm să avem o strategie coerentă ca să contribuim cu adevărat la dezvoltarea şi susţinerea sectoarelor din economia naţională. Sunt multe acţiuni pe care le-am derulat împreună. Sigur, nu ascund că lucrăm şi suntem pe cale să definitivăm inclusiv discuţiile cu Comisia Europeană pentru ceea ce înseamnă infrastructura de irigaţii”, a spus Marcel Boloş, la evenimentul de lansare a iniţiativei Penny „100 de idei de business pentru România”.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a afirmat că a avut multe discuţii cu Comisia Europeană şi cu instituţiile financiare internaţionale pentru realizarea unor investiţii din fonduri europene, acolo unde există potenţial şi implicare, aşa cum este potenţialul agricol al României.

„După speech-ul pe care l-a avut domnul ministru Petre Daea îmi vin minte cuvintele lui Carol I către Carol Davila: ‘E pretutindeni unde e nevoie de el. Fiţi un Carol Davila al semenilor voştri’. Parafrazând: Fiţi un Petre Daea al semenilor voştri. Merită aplaudat!….Să ştiţi că n-am stat degeaba în anul acesta. Alături de Ministerul Agriculturii şi nu întâmplător i-am spus domnului Daea cuvintele lui Carol I către Carol Davila, pentru că împreună, în acest an am iniţiat câteva măsuri care vin oarecum în completare la evenimentul de astăzi. În luna mai am acordat granturile pentru capital de lucru pentru industria agroalimentară, când nimeni nu ne dădea nicio şansă. Şi repet acest lucru. 350 de milioane de euro au fost o parte plătiţi, altă parte sunt în curs de a fi plătite. Deci acele micro-granturi pentru fermieri, pe de o parte, dar şi granturile pentru capital de lucru pentru industria agroalimentară sunt dovada faptului că există fonduri, dacă vreţi, europene, disponibile pentru ca să ne implicăm într-un sector atât de important, cum este cel din industria agroalimentară”, a subliniat Marcel Boloş.

Prezent la eveniment şi ministrul Economiei, Florin Spătaru, acesta a vorbit despre planul de măsuri pentru reducerea deficitului balanţei comerciale în sectorul agroalimentar.

„Este pentru prima oară când particip la un astfel de eveniment, dar vreau să spun că la Ministerul Economiei am avut mai multe discuţii. Am avut discuţii cu cei de la AMRCM (Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) – n.r.), am avut discuţii cu mari procesatori şi producători şi am ajuns la o singură concluzie: că de fiecare dată, dar de fiecare dată spunem că avem un mare potenţial. Credeţi-mă că este cuvântul pe care vreau să-l scot în fiecare zi din dicţionar, pentru că acest potenţial, de fapt este cel pe care n-ar trebui să-l mai promovăm. Ar trebui să spunem că acel potenţial se transformă în realitate. Facem lucrul acesta. Începem să facem lucrul acesta şi împreună cu ministrul Daea, discutam despre planul de măsuri pentru reducerea deficitului de balanţă comercială”, a adăugat Florin Spătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *