Skip to content
Politică

Bomba cu ceas pentru Klaus Iohannis și Victor Ponta. Ce vor avea de plata romanii de pe urma politicienilor in 2015

" "

Anul 2015 se anunță a fi unul extrem de tumultos pentru Klaus Iohannis, dar și pentru premierul Victor Ponta.

În afară de disputele politice majore care ar putea apărea în 2015, care ar putea să aibă impact și asupra proaspătului președinte al României, cât și asupra actualului premier, Klaus Iohannis și Victor Ponta vor avea de gestionat și de tranșat un subiect extrem de important și în același timp foarte sensibil.

" "
" "

Este vorba de proiectul Roșia Montană, cel care a stârnit numeroase controverse în ultimii doi ani și care știm că i-a provocat o serie de probleme și lui Victor Ponta. Ne aducem aminte de celebrul moment în care actualul premier s-a declarat de acord cu exploatarea de la Roșia Montana, dar ca deputat a votat împotriva acestui demers.

Celebrul Proiect Roșia Montană a căpătat în ultima perioadă o altă dimensiune, în special după ce frații Micula au reușit să câștige definitiv și irevocabil o dispută la Curtea de Arbitraj de la Washington într-o cauză în care cei doi au reclamat faptul că statul român nu si-a respectat angajamentele referitoare la protecția reciprocă a investițiilor.

După acest proces, cei doi afaceriști români vor urma să primească o sumă de 82 de milioane de euro din bugetul de stat al României, după această victorie în fața statului român.

Reamintim faptul că procesul intentat de frații Micula a fost deschis in anul 2005 la Centrul International de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții (ICSID) de pe langa Banca Mondială, cea mai înaltă instanță judecătorească pentru litigiile economice, și viza decizia autorităților române privind eliminarea unor facilități fiscale acordate grupului European Drinks pentru investițiile în zonele defavorizate. Acesta este primul proces pe care statul român l-a pierdut la ICSID.

Astfel spus, în acest context, firma canadiană care dorește să inițieze demersurile de exploatare la Roșia Montană anunță că ar putea să urmeze același traseu ales de frații Micula. Acțiunea de solicitare a arbitrajului în cazul Roșia Montantă se preconizează să aibă loc tot la ICSID, instanță unde frații Ioan și Viorel Micula au câștigat.

Un document emis de compania care deține peste 80% din exploatația de la Roșia Montană, unde se estimează că ar fi peste 300 de tone de aur și care ar valora aproximativ 7,5 miliarde de dolari, precizează că Gabriel Resources va continua toate procedurile și eforturile pentru a demara procedurile de exploatare de la Roșia Montană. Altfel, Gabriel Resources precizează următoarele:

”Ramane la latitudinea companiei să inițieze proceduri de arbitraj și , în cazul în care o cerere de arbitraj se face , dacă sa poata sa negocieze sau sa renunte la negociere (…).”

Vezi aici întregul document emis de Gabriel Resources

Această situație la care s-a ajuns ar putea pune în pericol și relaționarea României cu potențiali alți investitori străini, care ar putea să considere că modul în care s-a poziționat statul român în raport cu Gabriel Resources a fost unul incorect.

Cei care dori să investească masiv în România ar putea să se răzgândească observând, în primul rând, inerția care caracterizează modul de raportare al oficialilor români cu privire la investitorii străini și, în al doilea rând, lipsa de fermitate a liderilor politici în raport cu proiecte de exploatare care ar putea să fie contestate de segmente din societatea civilă.

Cu privire la exploatarea de la Roșia Montană și situația în care s-a ajuns ar putea fi o adevărată ghiulea legată de picioarele lui Klaus Iohannis și Victor Ponta în perioada următoare. Actualul premier ar putea încerca să transmită că gestionarea și reglementarea acelor aspectele legate de exploatarea de la Roșia Montana să fie realizate de către Parlament, urmând să motiveze probabil că legislativul are toată legitimitatea să se ocupe de o astfel de situație.

În același timp, și Klaus Iohannis are partea lui de responsabilitate și implicare într-un proiect de asemenea anvergură. În timpul campaniei electorale, noul șef al statului a avut o serie de referiri destul de tranșante la adresa proiectului de exploatare de la Roșia Montana. „Roșia Montană este un proiect care a fost greșit abordat, o privatizare ratată din multe puncte de vedere. (…) „, explică Iohannis într-un interviu acordat în campania electorală celor de la Adevărul.

Situația în care s-a ajuns cu cei de la Roșia Montană este una care ar putea să producă serioase probleme în viitorul apropiat.

Solicitarea de arbitraj la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor Relative la Investiții din partea Gabriel Resources pare inevitabilă în acest moment, iar o nouă dispută pierdută de statul român, unde probabil despăgubirile vor fi mult mai mare decât cele primite de frații Micula, ar putea declanșa un adevărat tsunami la nivel politic și economic.

Doar dacă ne imaginăm cum Ponta ar putea să acopere o gaură de aproape 100 de milioane de dolari, ca urmare a procesului câștigat de frații Micula, ne gândim că am putea asista la o serie de măsuri de austeritate. Dar dacă va câștiga câteva miliarde de dolari și cei de la Gabriel Resources? Cam cum va arată atunci situația? Și evident, nici Klaus Iohannis nu va ocolit de o astfel de problemă cu care s-ar putea confrunta statul român.

Putem observa că din dorința de a-și păstra funcțiile politice, liderii care ne conduc par că refuză să își asume responsabilitatea pentru relaționarea cu firma responsabilă de proiectul Roșia Montană. Fie din cauza incapacității politicienilor sau fie din cauza unei fugi de responsabilitate din dorința avidă de a-și proteja carierele politice și imaginea publică, am putea ajunge, repede și sigur, ca noi, cetățenii, să ne asumăm și să fim cei care suportă despăgubirile pe care statul român va fi obligat să le plătească diverșilor investitori neglijați sau ocoliți de cei care ne conduc.

4 comentarii la “Bomba cu ceas pentru Klaus Iohannis și Victor Ponta. Ce vor avea de plata romanii de pe urma politicienilor in 2015

  1. Dar „tinerii nostrii” care au protestat cu atata eroism in strada, impreuna cu „societatea civila” care se baga in seama la orice eveniment unde se filmeaza, nu au nici o responsabilitate?

  2. Care e vina lui Ponta mai mamelucilor ,ca a vrut sa indrepte jaful basesco boccian si sa aduca bugetului sume imoortante concomitent cu amenajarile de mediu si cultural .Pai sa raspunda liberslii cu pdlisii hoti in frunte ci malai mare si prost care vine cu geneealitati populiste ptr. ca oricum. nu l duce caoul la asa palarie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *