Skip to content
Opinii & Analize

Bomba din decizia CCR. Asaltul pregătit să înceapă după debarcarea lui Kovesi

Decizia CCR este un document care, dacă este citit cu atenție și mai ales cu o corelare între prevederile juridice și intențiile politice ale actorilor combatanți, poate devoala pasul doi în strategia PSD de preluare in integrum a puterii în România.

Faptul că Laura Kovesi va fi debarcată de la conducerea DNA începe să devină istorie, chiar înainte de a se produce. Practic, prin decizia Curții, ea a fost deposedată de puterea informală pe care o exercita asupra societății, înainte ca președintele Iohannis să ia vreo hotărâre în ceea ce o privește. Chiar dacă se mai află vremelnic la conducerea instituției, Kovesi nu mai conduce practic nimic, nu mai reprezintă nimic pentru cei care ar fi trebui să fie impresionați de autoritatea sa.

Cu această miscare, PSD a câștigat nu doar în războiul instituțional, ci și în jocul de șah pe care îl poartă cu președintele României, Klaus Iohannis fiind singurul care mai deține credibilitate și intenție de vot semnificativă din zona de dreapta a politicii.

Mișcarea de anihilare a Codruței Kovesi are semnificație de capturare a Reginei pe tabla de joc. Dar, după această mișcare, decizia Curții dă liber PSD-ului la mișcarea de forță prin care să închidă jocul în favoarea oamenilor lui Liviu Dragnea: generarea contextului de legitimitate care să faciliteze suspendarea președintelui Iohannis la momentul oportun.

Iată paragrafele esențiale din decizia CCR:

”113. (…) Or, Curtea constata ca Presedintele Romaniei a realizat in cazul dat o ‘evaluare a evaluarii’ ministrului justitiei, cu alte cuvinte a temeiniciei motivelor cuprinse in propunerea de revocare, plasandu-se deasupra autoritatii ministrului justitiei, ceea ce incalca art.132 alin.(2) din Constitutie

117. (…) Astfel, Presedintele Romaniei, in mod deschis, si-a arogat o putere discretionara proprie, inexistenta potrivit Constitutiei, care a anihilat, pe cale de consecinta, competenta discretionara minimala a ministrului justitiei, ceea ce reprezinta eo ipso o incalcare a prevederilor art.132 alin.(1) din Constitutie”.

Aceste două prevederi deschid calea justificărilor pentru oricine va dori să argumenteze în favoarea suspendării Președintelui: orice acțiune de suspendare are la bază încălcarea unor prevederi constituționale. Or, prin această decizie se stipulează clar cum că Președintele ar fi încălcat deja Constituția. Deci discursul liderilor PSD este unul mult mai facil pentru acest pas, pentru că va avea în vedere o pronunțare deja existentă și nu una viitoare, așteptată.

Mai mult decât atât: de la momentul deciziei Curții Constituționale și până în prezent, Codruța Kovesi a devenit, în mod paradoxal, o țintă secundară, adevărata țintă a discursului public fiind Klaus Iohannis.

De ce ?

Pentru că PSD a învățat din erorile trecutului că nu este suficient să fii foarte bine pregătit tehnic, ci trebuie să existe și o pregătire adecvată a opiniei publice, pentru ca acțiunea de suspendare să nu se întoarcă împotriva celor ce au declanșat-o. Or, cum operațiunea ”evreii” a fost un semi-fiasco din punct de vedere comunicațional a celor ce au încercat să o folosească în dinamitarea Președintelui, este evident că miza jocului pe cartea încălcării Constituției a devenit una enormă.

Pentru perioada următoare, prin comunicatorii de vârf și campaniile media, prin acțiunile naive de stradă (mitigul PSD) se va targeta o singură țintă: doborârea încrederii populației în președintele Iohannis. Iar abia după asta, cu rezolvarea problemelor tehnice care prevăd deja încălcarea Constituției și cu valul neîncrederii stârnit împotriva lui Iohannis va începe procesul de înscăunare a lui Călin Popescu Tăriceanu în funcția de Președinte interimar al României. Cu tot ce va decurge din asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *