Skip to content
Politică

BOR, alarmată de violențele din Piața Victoriei: apel către decidenții politici EXCLUSIV

basilica.ro

Circulaţia între sediul Guvernului spre statuia Aviatorilor a fost blocată miercuri seară, la protestul organizat în Piaţa Victoriei având loc mai multe incidente între jandarmi şi participanţi.

DETALII AICI: UPDATE PROTEST în Piața Victoriei. Trafic blocat în fața Guvernului FOTO (VIDEO)

DETALII AICI: Jurnalist german, băgat în dubă de către jandarmi

În acest context, la solicitarea PSnews.ro, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu a transmis un mesaj atât către decidenții politici, cât și către protestatari.

Concret, Vasile Bănescu a subliniat că BOR își exprimă îngrijorarea cu privire la creșterea gradului de violență a limbajului, inclusiv în spațiul mediatic, cu creșterea gradului de violență în spațiul public și ”îi îndeamnă pe toți cei interesați de mesajul creștin să îl ia în serios într-un mod, nu doar al literei ci și al spiritului”.

Evident, biserica pledează permanent pentru o abordare înțeleaptă a lucrurilor, lipsită de violență. Bineînțeles că valorile pe care le promovează și le încurajează permanent biserica sunt cele de dreptate socială, pace socială, dialog mai ales, și în orice caz, deploră orice act de violență în spațiul public. Nu putem fi niciodată de acord, în calitate de creștini, cu manifestări dezonorante chiar dacă el ar putea fi provocate și alimentate de dorință de dreptate aboslută. Ratăm actul nostru de îndreptare a celorlați, în măsura în care îl comitem nu cu înțelegere, răbdare, tact, ci cu violență, Este clar că violenta este un termen care nu are ce căuta în spațiul public românesc, și mă refer în primul rând la violența verbală. Asistăm pur și simplu la o creștere îngrijorătoare a gradului de violență verbală în spațiul public. Asistăm la gesturi descalificante pentru cei care le fac, independent de tabăra în care se află.

Din această perspectivă, biserica și bisericile creștine nu pot decât să își exprime îngrijorarea cu privire la creșterea acestui grad de violență a limbajului, inclusiv în spațiul mediatic, cu creșterea gradului de violență în spațiul public și bineînțeles că îi îndeamnă pe toți cei interesați de mesajul creștin să îl ia în serios într-un mod, nu doar al literei ci și al spiritului, adică să promoveze în spațiul public valori precum dreptatea, adevărul, corectitudinea, dar nu cea politică ci cea care ține de adevărul însuși.

Evident, sunt multe alte valori creștine care trebuie să fie luate în serios, metabolizate și în primul rând, cei responsabili de păstrarea acestui climat firesc într-o societate, adică cei situați în funcțiile prin care au posibilitatea să transmită un asmenea mesaj, indiferent de culoarea politică… Nu are importanță culoarea politică, are importanță mesajul fondat pe adevăr, transparența, sinceritatea, bunăvoința. Acestea sunt lucrurile care trebuie să caracterizeze orice om responsabil, fie el politic, fie el simplu cetățean”, a declarat Vasile Bănescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *