Skip to content
Politică

BOR își încarcă buzunarele cu bani. Cum se vând parohiile din București / EXCLUSIV

bisericaortodoxa.ro

PSNews.ro continuă seria dezvăluirilor începute de Antena3 despre situația bisericilor din România.

CITIȚI ȘI: BOR, în goană după bani: Cultul banului, o formă de religiozitate

Afacerile Bisericii Ortodoxe Române ies la iveală și anunță un val de proteste din partea preoților, care s-au săturat să plătească tribut mai marilor Bisericii. În timp ce preoții se chinuie să-și achite datoriile către BOR, enoriașii sunt nevoiți să supraviețuiască la limita sărăciei. Biserica a ajuns să-i împovăreze pe cetățeni și să-i oblige să plătească tot felul de taxe sau să cumpere diferite produse ale Bisericii Ortodoxe Române.

Preoții, transformați în agenți de vânzări

Un preot a dezvăluit, pentru PSnews.ro, alte afaceri prin care BOR încearcă să profite de banii enoriașilor, în timp ce episcopii defilează în limuzine de zeci de mii de euro. Pentru a-l proteja pe cleric de eventuale repercusiuni din partea liderilor BOR, redacția a decis să nu dezvăluie numele acestuia.

Potrivit sursei noastre, preoții au un plan de vânzare, care include lumânări, albume foto cu biserici, calendare. Clericul a declarat că majoritatea preoților refuză să primească lumânări care n-au fost cumpărate din incinta lăcașului sfânt și n-au marcajul BOR.  Mai exact, dacă vă prezentanți la biserică cu un pomelnic și cu o scrisoare de acasă, există șanse să fiți refuzați în fața altarului. Clericii sunt obligați să ceară bani pentru diferite servicii sau produse, deoarece, mai departe, trebuie să plătească anumite taxe către Episcopie, a mai precizat sursa noastră. Cu alte cuvinte, preoții sunt constrânși de un sistem impus de BOR să-i stoarcă de bani pe enoriașii care speră la o viață mai bună.

Afacerile pe care le gestionează BOR sunt capabile să aducă venituri foarte mari în conturile bisericii, care finanțează construcția Catedralei Neamului din București. Vom avea o imensă catedrală, un simbol al excesului financiar și al luxului, în care se vor ruga oameni săraci, sperând la un trai mai bun. Vom vedea bătrâni care trăiesc cu o pensie de 500 de lei pe lună, în fața unui patriarh care va coborî din limuzina sa Mercedes sau Audi.

50.000 de euro pentru o parohie

Fiecare parohie reprezintă pentru conducerea BOR un prilej de a face bani cu care să-și finanțeze traiul de lux. Un tânăr absolvent al Facultății de Teologie din București a dezvăluit, pentru PSnews.ro, modul în care Biserica Ortodoxă Română stabilește cum sunt împărțite parohiile. Potrivit acestuia, bisericile din București sunt împărțite cu ajutorul unui compas. Mai exact, se trasează mai multe cercuri pe harta Capitalei, iar cu cât ne apropiem de centrul orașului prețul crește semnificativ, însă sursele noastre precizează că nicio parohie nu se dă sub suma de 50.000 de euro. Un preot se vede nevoit să plătească această sumă de bani către înalții BOR pentru a primi un loc într-o parohie.

Ca o paranteză, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost pus luni sub control judiciar de către procurorii DNA, fiind acuzat de luare de mită și de fals în înscrisuri. Se pare că frica de Dumnezeu își are limitele sale, iar DNA începe să scrie o pagină de istorie, intrând în afacerile Bisericii Ortodoxe din România.

Preoții care nu-și permit să-și cumpere o parohie în București, alege să meargă în provincie și să încerce să ocupe un loc în vreun sat din România, așa cum a făcut și tânărul absolvent al Facultății. Cu toții suntem surprinți de sumele pe care le cer preoții pentru diferite slujbe, dar se pare că există un întreg circuit  al banilor, care se oprește în conturile BOR. În același timp, Biserica se alege și cu o anumită subvenție de la statul român.

Situația din cadrul Bisericii Ortodoxe Române ne face să credem că preoții din zilele noastre au ajuns, de fapt, să slujească banul pe care îl încasează de la enoriași și mai puțin pe Dumnezeu. Ba mai mult, Dumnezeu începe să lipsească din discursul clericilor care urmăresc atenți noile modele de limuzine sau noile pietre prețioase cu care se împodobesc. Dacă la Vatican avem un Papă care a spălat picioarele imigranților sosiți în Italia tocmai din Africa și Asia, la București domnește un Patriarh care este scârbit de sărăcia de dincolo de zidurile bisericii și se concentrează să crească cifra de afaceri a BOR.

1 comentariu la “BOR își încarcă buzunarele cu bani. Cum se vând parohiile din București / EXCLUSIV

  1. si ce ? asta-i stire noua? daca se oprete coruptia, biserica dispare.sau cel ptin preotii din ea. si ce-am rezolvat? Coruptia este o constanta in viata noastra, precum cainii vagabonzi. Azi ii iei de pe strada x-ulescu si maine altii le iau locul. Nu vedeti ca sistemul asta represiv nu da roade? hai sa ne gandim la altul mai eficient.luati-le mai fratilor toti banii, si lsati-i in puscarie pana platesc tot. La fel si toti patronii care fac datorii la stat.Tara ata e plina de patroni turci care inchid firma dupa firma si rad de noi ca datoria merge pe bugetul national. Maine iar deschid o firma pe numele altui angajat si tot asa. Firma este la aceeasi adresa , are aceiasi muncitori si la nu iar se inchide…voi va uitati la popi…fraierilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *