Skip to content
" "
Politică

BOR recomandă Patriarhiei Ecumenice și Patriarhiei Moscovei o soluție comună la problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina

http://basilica.ro

Sfântul Sinod al Bisericile Ortodoxe Române recomandă Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului și Patriarhiei Moscovei identificarea unei soluții comune la problema autocefaliei Bisericii Ortodoxe din Ucraina, se arată în comunicatul de presă al Mitropoliei Române, precedat de ședința de lucru a Sfântului Sinod de joi.

Avându-se în vedere evoluțiile recente ale situației bisericești din Ucraina, Sfântul Sinod reiterează recomandarea din data de 24 mai 2018 ca Patriarhia Ecumenică și Patriarhia Moscovei să ajungă împreună la o soluție, păstrându-se unitatea de credință și libertatea administrativ-pastorală, acestea din urmă reprezentând o notă caracteristică a Ortodoxiei.”, se arată în comunicatul de presă al Patriarhiei Române.

De asemena, Sfântul Sinod subliniază că ”unitatea se păstrează prin coresponsabilitate și cooperare între Bisericile Ortodoxe locale, prin cultivarea dialogului și a sinodalității la nivel panortodox, aceasta fiind o necesitate permanentă în viața Bisericii. Unitatea Bisericii este un dar sfânt al lui Dumnezeu, dar și o mare responsabilitate a ierarhilor, clerului și credincioșilor mireni. De aceea, Sfântul Sinod îndeamnă la înmulțirea rugăciunii pentru unitate, la cultivarea prin dialog și reconciliere a iubirii creștine fraterne, care oferă adevărata libertate.„, conform Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Tensiunile dintre Patriarhia Moscovei şi cea a Constantinopol au izbucnit în urma deciziei luate de Patriarhia Ecumenică în sensul „continuării procedurii pentru acordarea autocefaliei Bisericii Ucrainei”, în condițiile în care Biserica Ortodoxă din Ucraina este subordonată Patriarhiei Moscovei.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice s-a întrunit în şedinţă de lucru la Constantinopol sub preşedinţia Patriarhului Ecumenic Bartolomeu pentru a discuta mai multe teme de pe ordinea de zi, inclusiv problema bisericească din Ucraina. La finalul sesiunii de lucru, desfăşurată în perioada 9-11 octombrie, Secretariatul General al Sfântului Sinod al Patriarhiei Ecumenice a anunţat concluzii ședinței printre care se afla și „Reînnoirea deciziei luată deja ca Patriarhia Ecumenică să continue în direcţia acordării autocefaliei Bisericii Ucrainei”, se arăta în comunicatul oficial.

Luni, la Minsk, Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat ruperea relaţiilor cu Patriarhia de la Constantinopol după decizia acesteia de a recunoaşte o Biserica Ortodoxă independentă a Ucrainei. 

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a decis luni să rupă complet comuniunea euharistică cu Patriarhia Constantinopolului“, a declarat mitropolitul de Volokalamsk, Ilarion, responsabil pentru Departamentul de relaţii externe al Patriarhiei Moscovei.
Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie, a apreciat Volkov, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Ruse

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *