Skip to content
Politică

BOR va construi o catedrală de 6 milioane de euro la Madrid

BOR, catedrală de 6 milioane de euro la Madrid. Episcopia: „Să facem un calcul simplu. Dacă 100.000 de români din Spania ar dona 50 de euro, am avea bani pentru construcție”

Biserica Ortodoxă Română ridică o catedrală la Madrid în valoare de 6 milioane de euro.

Lăcașul de cult va fi construit în centrul celui mai populat cartier din capitala spaniolă, Carabanchel, iar fondurile sunt mixte, atât de la Guvernul României, cât și de la românii din Spania și Portugalia.

„Va costa 6 milioane de euro, bani care sunt alocați de guvernul de la București și din donațiile femeilor de serviciu, asistentelor domestice , faianțarilor, tinerilor studenți și micilor proprietari”, se arată într-o investigație a jurnaliștilor spanioli.

Episcopia se apără spunând că în Spania trăiesc peste 930.000 de români și au nevoie de un loc unde să se roage. Ba mai mult, propune ca aceștia să cotizeze cu câte 50 de euro pentru finalizarea construcției.

„La prima vedere suma este mare, dar dacă facem un calcul matematic, doar în Regatul Spaniei trăiesc peste 930.000 de români. Dacă dintre aceştia doar 100.000 ar dona 50 de euro, am avea banii pentru a construi catedrala.”, se arată într-un comunicat al Episcopiei, unde sunt postate și conturile în care se pot trimite banii.

Coordonatorul construcției este părintele Alexandru. Acesta anunță că și la Berlin va fi construită o catedrala. Tot cu banii banid e la români.

„E adevărat că mai sunt biserici ortodoxe în Spania, cum e cea construită de rușii din Hortaleza, dar a noastră este prima catedrală, unde va face slujbă și va locui episcopul. Va fi primul templu din afara României. În Munchen se ridică altă catedralaă, dar noi vom termina primii aici în Madrid”, a declarat acesta jurnaliștilor spanioli.

“Crucea și clopotele au fost aduse din Tirolul austriac și au fost binecuvântate de părintele Timotei, episcopul catedralei Spaniei și Portugaliei. De construcție se ocupă o firmă românească din Benidorm, de pe Costa Blanca, în comunitatea valenciană.

Biserica Catolică s-a purtat foarte bine cu noi. Chiar ne-au cedat templele pe care ei nu le foloseau și ne sprijină mereu. Terenul pe care au construit ni l-a cedat primăria pe 40 de ani. Singura problemă pe care am avut-o a fost cu înălțimea, că nu ne-au dat voie să depășim 25 de metri. Mai puțin decât ne-am fi dorit. În total sunt 600 de metri pătrați de catedrală”, mai spune părintele Alexandru.

Complexul de 6 milioane de euro va adăposti și un colegiu român. Catedrala se vrea un loc pentru păstrarea identității românești în Spania, informează b1.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *