Skip to content
Politică

Borbely, despre ce va face UDMR în turul doi al alegerilor prezidențiale

În cadrul unui interviu acordat RFI, liderul UDMR Laszlo Borbely a transmis, referitor la cărui candidat îi va acorda UDMR susținerea în turul II că  acest lucru va fi hotărât după primul tur.

„După primul tur, evident, vom avea, probabil, discuţii cu cei care vor accede în turul doi şi e important mesajul pe care îl vom trimite şi pe care deocamdată nu l-am formulat, pentru că aşteptăm turul întâi. După turul întâi vom decide pe cine sprijinim în turul doi şi ce mesaj vom da electoratului nostru”, a transmis Borbely.

Totodată, Laszlo Borbely  întrebat de ce anume depinde sprijinul UDMR în turul doi, liderul Uniunii a transmis că nu trebuie să elimine din discuție două elemente: că sunt într-o anumită coalițe guvernamentală cu un partid social- democrat și că sunt membrii unei familii politice în Europa, care e o familie politică de dreapta.

„În primul rând, nu trebuie să evităm un element, că suntem într-o anumită coaliţie guvernamentală. Doi: că suntem membrii unei familii politice în Europa, care e o familie politică de dreapta, chiar dacă suntem aici într-o coaliţie cu un partid social democrat. Evident, va conta ceea ce eu n-am decelat foarte mult, dar au fost unele semnale şi în campanie totuşi, cam ce viziune au cei care vor fi în turul doi în ceea ce priveşte problemele minorităţilor naţionale, rezolvarea acestor probleme şi în general despre România de mâine (…). Depinde dacă acel candidat are un mesaj şi pentru comunitatea maghiară, are mesaje care ţin de democratizarea societăţii, de subsidiaritate, de o autonomie mai lărgită pentru toţi, dar să vedem într-adevăr care e poziţia lor în legătură cu aceste doleanţe şi propuneri ale noastre. E o problemă deschisă în momentul de faţă şi vom putea discuta aceste lucruri numai după primul tur”,  a afirmat Laszlo Borbely.

Referitor la proiectul de economie, dacă acesta va fi monedă de schimb la prezidențiale, Laszlo Borbely a transmis că acest proiect nu va fi monedă de schimb, pentru că în primul rând preşedintele are anumite atribuţii, care nu ţin de guvernare și pentru că acest proiect de autonomie este o concepţie pe care au propus-o spre dezbatere publică, care va suferi probabil unele modificări și vor discuta şi în cadrul comunităţii maghiare.

 „Proiectul de autonomie nu va fi monedă de schimb, pentru că în primul rând preşedintele are anumite atribuţii, care nu ţin de guvernare. Doi: acest proiect de autonomie este o concepţie pe care am propus-o spre dezbatere publică, va suferi probabil unele modificări, vom discuta şi în cadrul comunităţii maghiare. Dar atitudinea unui preşedinte faţă de aceste doleanţe, atitudinea faţă de unele deziderate generale şi specifice ale minorităţilor într-o ţară în care 18 minorităţi sunt în Parlamentul României, deci nu poţi să spui, chiar dacă sunt unele minorităţi mai mici, nu poţi să spui că nu trebuie să ai un punct de vedere în legătură cu aceste doleanţe ale minorităţilor. În funcţie de acest răspuns vom decide”, a conchis Laszlo Borbely.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *