Skip to content
Internațional

Boris Johnson: Cei care critică Huawei să propună alternative

Premierul britanic Boris Johnson i-a îndemnat marţi pe criticii companiei chineze Huawei să propună alternative la colaborarea cu acest producător de echipamente de telecomunicaţii, care în privinţa tehnologiei 5G are un avans faţă de concurenţii săi, consemnează AFP, citată de agerpres.

Întrebat despre acest subiect marţi la emisiunea BBC Breakfast, Boris Johnson a apreciat că ”britanicii merită să aibă acces la cea mai bună tehnologie posibilă”, amintind că guvernul său doreşte să pună accentul pe modernizarea infrastructurilor şi mai ales pe accesul la internetul în bandă largă pentru toată populaţia.

”Acum, dacă oamenii se opun unei anumite mărci, atunci ei trebuie să ne spună şi care este alternativa”, a mai spus şeful executivului de la Londra, făcând astfel aluzie la avansul înregistrat de Huawei în faţa rivalilor săi la capitolul reţele 5G.

Boris Johnson a menţionat totuşi că nu doreşte ‘‘instalarea unor infrastructuri care aduc atingere securităţii noastre naţionale sau capacităţii noastre de a coopera cu partenerii din reţeaua de informaţii Cinci Ochi’‘ (”Five Eyes”), din care fac parte SUA, Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă.

Declaraţiile sale vin la o zi după ce şeful serviciului britanic de informaţii MI5, Andrew Parker, a estimat că guvernul britanic poate colabora cu compania chineză Huawei pentru realizarea de reţele 5G fără să-şi compromită legăturile cu serviciile de informaţii americane, în aceeaşi zi fiind prezentă la Londra o delegaţie americană venită acolo pentru a-i convinge pe britanici să nu lucreze cu respectiva companie pe care Washingtonul o acuză că desfăşoară acţiuni de spionaj pentru statul chinez.

Marea Britanie a amânat de mai multe ori decizia privind o colaborare cu compania chineză, mai ales din cauza alegerilor legislative anticipate desfăşurate în decembrie. Însă presa britanică susţine că acum decizia este iminentă şi ea ar putea fi anunţată până la sfârşitul acestei luni.

Anul trecut, în aprilie, o scurgere de informaţii în presa britanică a arătat că premierul britanic de la acea vreme, Theresa May, era în acel moment pe punctul de a accepta o participare limitată a societăţii Huawei la construcţia reţelei britanice 5G. Compania chineză nu ar fi fost implicată în nucleul reţelei, ci doar în infrastructuri mai puţin sensibile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *