Skip to content
Politică

Boris Johnson denunţă o colaborare între britanici şi UE care împiedică renegocierea acordului Brexitului

Noul premier britanic Boris Johnson a denunţat miercuri o ”colaborare teribilă” între aleşi din ţara sa şi Uniunea Europeană (UE), care îl împiedică, apreciază el, să renegocieze acordul Brexitului, relatează AFP.

Există o colaborare teribilă, în curs, între oameni care cred că pot să blocheze Brexitul în Parlament şi prietenii noştri europeni”, a declarat el într-o sesiune de întrebări şi răspunsuri în direct cu navigatori pe Facebook.

Prietenii noştri europeni nu mişcă (…). Ei nu fac niciun compromis privind acordul retragerii, chiar dacă a fost respins de trei ori”, a subliniat el în intervenţia sa, de aproximativ 15 minute, vizionată de aproximativ 7.500 de navigatori conectaţi.

Ei ţin de fiecare literă, de fiecare virgulă din acord (…), pentru că ei cred că Brexitul poate fi blocat în Parlament”. ”Cu cât continuă asta, cu atât este mai probabil să fim obligaţi să plecăm printr-un Brexit fără acord”, a apreciat el.

Şeful Guvernului, care i-a succedat Theresei May la 24 iulie, a dat din nou asigurări că Regatul Unit va părăsi UE la 31 octombrie, ziua prevăzută a Brexitului, indiferent dacă va reuşi sau nu să renegocieze acordul încheiat de fostul premier cu Bruxellesul.

El nu a îndepărtat posibilitatea unei suspendări a Parlamentului, menită să-i împiedice pe deputaţi să blocheze o ieşire fără acord, scrie news.ro.

Însă acest scenariu se confruntă cu o opoziţie puternică.

Dacă există vreo tentativă de ocolire sau de sărire sau – Dumnezeu să ne apere! – de suspendare a Parlamentului (…), mă voi bate cu toate forţele pentru a o împiedica”, a declarat marţi seara John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor.

Fostul ministru al Finanţelor Philip Hammond a avertizat, la rândul său, că un Brexit fără acord (”no deal”) ”ar fi o trădare a rezultatului referendumului din 2016”, în care tabăra în favoarea divorţului a obţinut o victorie cu aproape 52% din voturile exprimate.

A pretinde că alegătorii favorabili unei ieşiri din UE au votat pentru un Brexit dur fără acord este o travestire a adevărului”, scrie el într-un edotorial publicat în ediţia de miercuri a ziarului The Times.

În campania în vederea referendumului, condiţiile divorţului nu au făcut obiectul dezbaterii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *