Skip to content
Internațional

Boris Johnson, la finalul Conferinţei privind schimbările climatice: Trebuie să punem bani pe masă pentru ţările sărace

Twitter

Trebuie să punem bani pe masă pentru ţările sărace’‘, este semnalul de alarmă lansat de premierul britanic Boris Johnson, gazda conferinţei COP26 privind schimbările climatice.

Este ceea ce trebuie să se întâmple în orele următoare. Oamenii trebuie să vadă că sunt suficienţi bani pentru început şi că sunt suficiente angajamente pentru a începe”, a adăugat el, potrivit AFP, în timp ce discuţiile aprinse continuă la această conferinţă ce ar fi trebuit în mod normal să se încheie vineri la ora 18:00 GMT. ”Nu vom reuşi să rezolvăm totul la COP, dar măcar putem începe”, a mai spus premierul britanic în această declaraţie dată în timp ce vizita un centru de vaccinare anti-COVID-19 din Anglia.

Problema asistenţei financiare destinate ţărilor cel mai puţin dezvoltate pentru a face faţă consecinţelor schimbărilor climatice este unul dintre punctele majore care întârzie încheierea unui acord, în contextul în care ţările bogate nu şi-au respectat angajamentul privind un ajutor de 100 de miliarde de dolari pe an promis ţărilor sărace.

Statele cel mai puţin dezvoltate şi cele în dezvoltare s-au declarat ”extrem de dezamăgite” de conţinutul unui proiect de acord al COP26 care cere ţărilor bogate să-şi îndeplinească, şi chiar să-şi depăşească promisiunea avansată, dar fără a fixa termene sau modalităţi precise de aplicare a angajamentului. Potrivit Agerpres, sumele solicitate de ţările care cer asistenţă însumează nevoi de finanţare cuprinse între 750 şi 1.300 de miliarde de dolari pe an, cifre înscrise şi într-un proiect de raport al experţilor ONU privind clima, consultat de AFP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *