Skip to content
Coronavirus

Boris Johnson, scrisoare către locuitorii Marii Britanii, inclusiv în limba română

vox.com

Prim-ministrul britanic Boris Johnson, infectat cu noul coronavirus, a transmis vineri o scrisoare către națiunea britanică și locuitorii Regatului Unit în care face un apel către fiecare gospodărie din Marea Britanie să stea acasă și îi îndeamnă, prin această atitudine, să protejeze sistemul național de sănătate și să salveze vieți omenești, scrie europalibera.ro.

Scrisoarea a fost scrisă în mai multe limbi, inclusiv română, și va fi transmisă către fiecare din cele 30 de milioane de gospodării din Regatul Unit, informează Guvernul britanic.

Johnson îi îndeamnă pe toți cetățenii să respecte regulile prin care pot salva vieți.

“Oferim o singură instrucțiune simplă – trebuie să stați acasă. Nu trebuie să vă întâlniți cu prieteni sau rude care nu locuiesc în casa dumneavoastră. Puteți părăsi casa doar în scopuri foarte limitate, cum ar fi achiziționarea de alimente și medicamente, exerciții fizice o dată pe zi și solicitarea de asistență medicală. Puteți călătorii la și de la serviciu, dar ar trebui să lucrați de acasă dacă puteți.  Când trebuie să părăsiți casa, ar trebui să vă asigurați, dacă este posibil, că sunteți la doi metri distanță de oricine se află în afara casei dumneavoastră. Aceste reguli trebuie respectate. Deci, dacă oamenii încalcă regulile, poliția va emite amenzi și va dispersa adunările”, a spus șeful guvernului de la Londra, aflat și el în izolare.

Prim-ministrul britanic a oferit asigurări că guvernul britanic va face tot ce trebuie pentru ca cetățenii să beneficieze de strictul necesar depășirii acestei crize.

“Știu că mulți dintre dumneavoastră vor fi profund îngrijorați de impactul financiar asupra dumneavoastră și a familiei dumneavoastră. Guvernul va face tot ce trebuie pentru a vă ajuta să vă descurcați și să aveți mâncare pe masă“, a mai scris Boris Johnson.

Criticat pentru felul în care gestionează criza, guvernul britanic a promis să efectueze 100.000 de teste zilnic până la sfârşitul lunii şi a inaugurat vineri la prânz un spital de campanie la Londra, cu o capacitate iniţială de 500 de paturi, care însă poate fi extinsă până la 4.000. Potrivit ultimului bilanţ publicat joi, COVID-19 a făcut aproape 3.000 de morţi în spitalele britanice, dintr-un număr de peste 33.000 de cazuri confirmate.

Reamintim faptul că până la 31 ianuarie 498.700 de români din Marea Britanie au aplicat pentru statutul de rezident în cadrul sistemului de înregistrare pus de autoritățile britanice la dispoziția cetățenilor europeni care vor să locuiască în Regatul Unit și după 31 decembrie 2020.

Scrisoarea integrală a lui Boris Johnson, disponibilă în limba română pe pagina Guvernului britanic:

“Vă scriu pentru a vă actualiza cu privire la pașii pe care îi luăm pentru a combate coronavirus-ul (virusul corona).

În doar câteva săptămâni scurte, viața de zi cu zi din această țară s-a schimbat dramatic. Cu toții simțim impactul profund al coronavirus-ului nu doar asupra noastră, ci asupra celor dragi și a comunităților noastre.

Înțeleg complet dificultățile pe care această perturbare le-a provocat vieții, afacerilor și locurilor de muncă. Dar acțiunile întreprinse sunt absolut necesare, dintr-un motiv foarte simplu.

NHS-ul (n.r. – Sistemul național de sănătate) nu va putea face față, dacă prea mulți oameni devin grav bolnavi la un moment dat. Acest lucru va costa vieți. Trebuie să încetinim răspândirea bolii și să reducem numărul de persoane care au nevoie de tratament la spital pentru a salva cât mai multe vieți.

De aceea, oferim o singură instrucțiune simplă – trebuie să stați acasă.

Nu trebuie să vă întâlniți cu prieteni sau rude care nu locuiesc în casa dumneavoastră. Puteți părăsi casa doar în scopuri foarte limitate, cum ar fi achiziționarea de alimente și medicamente, exerciții fizice o dată pe zi și solicitarea de asistență medicală. Puteți călătorii la și de la serviciu, dar ar trebui să lucrați de acasă dacă puteți.

Când trebuie să părăsiți casa, ar trebui să vă asigurați, dacă este posibil, că sunteți la doi metri distanță de oricine se află în afara casei dumneavoastră.

Aceste reguli trebuie respectate. Deci, dacă oamenii încalcă regulile, poliția va emite amenzi și va dispersa adunările.

Știu că mulți dintre dumneavoastră vor fi profund îngrijorați de impactul financiar asupra dumneavoastră și a familiei dumneavoastră. Guvernul va face tot ce trebuie pentru a vă ajuta să vă descurcați și să aveți mâncare pe masă.

Broșura anexată prezintă mai multe detalii despre sprijinul disponibil și regulile pe care trebuie să le urmați. De asemenea, puteți găsi cele mai recente sfaturi la gov.uk/coronavirus.

De la început, am căutat să impunem măsurile adecvate la momentul potrivit. Nu vom ezita să mergem mai departe dacă recomandările științifice și medicale ne spun să facem acest lucru.

Este important pentru mine să vorbesc deschis cu dumneavoastră – știm că lucrurile se vor înrăutăți înainte să se îmbunătățească. Dar facem pregătirile corecte și cu cât respectăm mai mult regulile, cu atât mai puține vieți vor fi pierdute și cu atât mai repede viața se poate întoarce la normal.

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care depun eforturi pentru a învinge virusul, în special personalului din fantasticul nostru NHS și sectorul de îngrijire din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. A fost cu adevărat o inspirație să vedem medicii, asistentele și alți îngrijitori ridicându-se magnific la nevoile acestei ore.

Mii de medici și asistente pensionate se întorc la NHS – și sute de mii de cetățeni se oferă voluntar pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili. Cu acest mare spirit britanic vom învinge coronavirus-ul și îl vom învinge împreună.

De aceea, în acest moment de urgență națională, vă îndemn, vă rog, să stați acasă, să protejați NHS-ul și să salvați vieți”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *