Skip to content
Politică

Borza se amestecă în scandalul Guvern-bănci: E și vina statului!

sibiu100.ro
" "

Deputatul Remus Borza ia poziție în scandalul declanșat între șeful Executivului și reprezentanții instituților de credit, acuzați că recurg la artificii menite a ascunde profitul băncilor.

În opinia sa, soldul creditelor nu finanțează economia reală,din acest punct de vedere, parlamentarul raliiind-se poziției exprimate de premierul Mihai Tudose. Pe de altă arte, tot Remus Borza crede că și statul are o parte de vină în întreținerea acestui sistem dezavantajos.

" "
" "

„E aici o anumită ipocrizie a băncilor și înțeleg supărarea premierului raportat la sistemul bancar. Soldul creditelor nu finanțează economia reală.

E o vină comună, e și vina statului pentru că le-a lăsat pe bănci de capul lor, adică să își vândă până la urmă neperformantele acele NPL-uri, cu cât considerau ele haircut, chiar și cu 90%. Avem bănci din Top 3 care își vând creanțe, să zic o creanță de 1 milion de euro, o vând la 10% din valoarea nominală, adică cu 100.000 de euro. Ele sunt foarte fericite, aici e culpa statului, pentru că în legislație se permite deducerea fiscală a diferenței de 900.000 de euro din baza impozabilă”, explică deputatul, pentru DCNews.ro, modul în care băncile ajung să afecteze încasările bugetare.

Conform datelor prezentate de acesta, soldul creditelor din ultimii 6 ani a crescut cu doar 3%, lucru care demonstrează că băncile nu sunt dispuse să finanțeze companiile cu capital autohton, fapt care generează un ritm de creștere anemic al economiei reale.

În același timp, instituțiile de credit au preferat să acorde credite statului, rata de creștere a soldului acestora în ultimii ani fiind de 50%. Situația ar fi normală, dacă acești bani ar fi dirijați spre investiții, consideră deputatul, dar, din păcate, creditele contractate de stat se duc în salarii și pensii.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *