Skip to content
Politică

Boștinaru arată cum pot fi contracarate planurile lui Juncker pentru vitezele UE / EXCLUSIV

radu-tudor.ro

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru a acordat vineri o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat cum pot fi contracarate planurile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru ceea ce este cunoscut ca „Europa cu mai multe viteze”, un plan controversat, văzut drept un instrument de marginalizare a țărilor membre UE mai puțin dezvoltate.

Boștinaru – vicepreședinte al grupului Socialiștilor și Democraților (S&D) – din Parlamentul European – a ținut să își exprime dezacordul cu scenariile avansate până acum de către Juncker și a precizat că grupul europarlamentar din care face parte îi va înainta șefului CE în circa două săptămâni un model care să garanteze solidaritatea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene.

„Nu sunt de acord (cu scenariile lui Juncker – n.r.). Acest lucru i l-am spus și domniei sale când l-am întâlnit. Sunt bucuros că o parte dintre referirile pe care eu le-am făcut cu privire la a nu se adăuga noi criterii și a se garanta solidaritatea Uniunii Europene în aceste momente dificile au fost preluate (aș spune cu un anume grad de mândrie) expressis verbis de către președintele Jean-Claude Juncker.

Pe de altă parte, grupul din care fac eu parte va definitiva, într-o perioadă foarte scurtă (de ordinul a circa două săptămâni de zile), documentul nostru de poziție strategică referitor la viitorul Europei, în care noi respingem ideea celor cinci scenarii și venim cu un model (pe care noi l-am denumit «Șase»), un scenariu în care garantăm toate aceste elemente, cu consolidarea pilonului social, consolidarea unității și a solidarității (inclusiv prin garantarea viitorului politicii de coeziune) și – mai mult – ne referim sistematic la excluderea oricăror forme de diviziuni instituționalizate între statele membre, excluderea țintelor în mișcare și a noilor criterii pentru statele care doresc să adere la formele de cooperare consolidată, iar aici (chiar dacă poate sună a exagerare din partea mea) acestea sunt contribuțiile pe care eu – în numele delegației PSD – le-am adus la documentul nostru de poziție. Și el va fi transmis, de altfel, președintelui Juncker.

Sunt convins că în cele mai multe dintre puncte președintele Juncker va rezona cu poziția grupului nostru, ținând cont că, în cealaltă variantă (indiferent cum am numi noi vitezele și câte viteze sau cercuri concentrice ar fi), dacă nu garantăm autentica solidaritate și egalitate între state, riscul tensiunilor nu face decât să crească”, a detaliat Victor Boștinaru.

În altă ordine de idei, Victor Boștinaru a vorbit în termeni foarte elogioși despre vizita de joi în România a lui Jean-Claude Juncker, comparând-o ca prestigiu cu cea efectuată în 2002 de către președintele de atunci al SUA, George W. Bush.

„Mi s-a părut extrem de semnificativă și, probabil, unică (cel puțin de la vizita președintelui George W. Bush încoace), ținând cont de mesajele pe care le-a adresat în Parlament României și românilor și cu totul excepțională, ținând cont de prețuirea pe care a arătat-o permanent României și românilor, respectul pe care ni l-a arătat, prin toate gesturile și cuvintele pe care le-a rostit. De-asta, vizita lui Jean-Claude Juncker este, în opinia mea, un eveniment extrem de important.

În al doilea rând, aș spune că nu e deloc o surpriză pentru mine, știut fiind că asemenea lucruri le-a spus și la întâlnirea pe care am avut onoarea să mi-o acorde în urmă cu o lună de zile. Așa că avem de a face cu o personalitate extrem de egală cu ea însăși, un om de stat care așa gândește despre România și a găsit de cuviință să spună acest lucru în fața ședinței comune a celor două camere”, a afirmat Boștinaru.

În continuare, Victor Boștinaru a scos în evidență discrepanța dintre discursul lui Juncker (favorabil României) și cel al predecesorului acestuia de la șefia CE, Jose Manuel Barroso. În acest context, europarlamentarul le-a bătut obrazul unora dintre liderii politici români, al căror discurs nu îi face cinste țării noastre.

„Faptul că e prima dată când președintele Comisiei Europene rostește explicit angajamentul său de a asigura suspendarea Mecanismului de Cooperare și Verificare până la finele mandatului, acest lucru nu s-a mai întâmplat. Comparați-l, vă rog, cu Barroso! Și, în plus, să afirme că România îndeplinește toate condițiile Schengen și că merită și trebuie să fie în Schengen! Toate aceste lucruri arată că, din perspectiva priorităților noastre ca stat membru cu drepturi depline al Uniunii Europene, aceste mesaje vin să consolideze încrederea românilor în Uniunea Europeană.

E un câștig comun: și pentru noi (ca națiune sincer și profund proeuropeană), și pentru Uniunea Europeană (pentru că a arăta meritele și rolul unei națiuni în eforturile de stabilizare și de consolidare a Uniunii Europene – într-un moment în care lideri ai UE lucrează împotriva ei – e o necesitate comună). De-asta sunt extrem de bucuros și spun că foarte rar s-a putut constata că cel mai important lider al Uniunii Europene a fost întâmpinat de către Parlamentul și de către cetățenii României nu doar cu respect, ci cu o prețuire declarată și aproape vecină cu ceea ce atât de frumos spunea Jean-Claude Juncker: «dragoste».

Ieri (joi – n.r.) am întâlnit oameni obișnuiți (pe stradă, la supermarket), m-au recunoscut și mi-au spus: «Ce diferență între discursul președintelui Jean-Claude Juncker și discursurile altor lideri de afară!» Și aș îndrăzni să spun eu (poate ușor malițios): și discursurile unor așa-ziși «lideri» români când vorbesc despre țara lor cu infinit mai multă lipsă de respect, dacă nu uneori cu scârbă, a mai zis Boștinaru.

În schimb, Victor Boștinaru nu s-a arătat îngrijorat de previziunile sumbre ale Comisiei Europene pentru economia României, amintind că nu este prima dată când executivul comunitar alege să adopte o poziție prudentă.

„Eu cred că estimările de la București sunt cele corecte, așa cum cred că de fiecare dată Comisia Europeană are o doză de prudență – de altfel, necesară la un organism atât de complex, pentru ca nu cumva unul dintre state să se confrunte cu dificultăți. Pe actualele tendințe privind colectările la buget și raportul dintre venituri și cheltuieli, n-ar trebui să avem motive de îngrijorare, cu atât mai mult cu cât și FMI-ul a dat o prognoză pozitivă. N-ar fi prima dată când Comisia Europeană s-ar înșela în prognoza ei, care – repet – este constant mai conservatoare și mai prudentă chiar decât a FMI-ului”, a încheiat eurodeputatul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *