Skip to content
Politică

Boștinaru decriptează „minirevoluția” CSM contra lui Lazăr. Marea șansă a lui Toader EXCLUSIV

caleaeuropeana.ro

Eurodeputatul PSD Victor Boștinaru a oferit luni o declarație pentru PSnews.ro, în care a decriptat„minirevoluția” Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) împotriva procurorului general Augustin Lazăr.

Vicepreședintele grupului S&D din Parlamentul European s-a referit la anunțul făcut astăzi de către CSM. Amintim că instituția condusă de către Mariana Ghena s-a spălat pe mâini după ce șeful PICCJ îi ceruse să precizeze dacă este oportună sesizarea Curții Constituționale a României (CCR) în legătură cu un potenţial conflict juridic între Parchetul General şi Comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009. (Găsiți detalii în linkul de mai jos.)

CITIȚI ȘI: Persistă controversa alegerilor din 2009. CSM i-a întors spatele lui Lazăr

Mai precis, Victor Boștinaru a calificat gestul CSM drept „o minirevoluție”, dat fiind că până acum Consiliul dovedise atitudini partizane față de procurorul general, oricare ar fi fost acesta.

E o minirevoluție, ținând cont de faptul că, în mod sistemic și sistematic, CSM-ul s-a dovedit mai degrabă partizan (fie al DNA-ului, fie al Parchetului General), cel puțin în episoadele acute. Ceea ce spuneți dumneavoastră este o dezangajare explicită a CSM-ului față de procurorul general, în condițiile în care atât Curtea Constituțională, cât și ministrul Justiției și chiar și orice cititor modest al textelor constituționale și al hotărârilor CCR ar fi ajuns ușor la concluzia că o cooperare loială între instituții înseamnă inclusiv obligația procurorului general de a pune la dispoziția Parlamentului României documentele sau depozițiile într-un caz închis. Era un lucru elementar, necesar tocmai pentru bunul mers al justiției și pentru credibilitatea puterii judecătorești. Dar domnul procuror general aș spune că recidivează în mod jenant în această poziție, de a apăra cauze care par a fi pierdute sau cauze despre care nici măcar CSM nu consideră că ar merita un asemenea preț, a opinat Boștinaru.

În continuare, europarlamentarul PSD a dat de înțeles că Augustin Lazăr ar fi trebuit să prevadă eșecul demersului pe lângă CSM, criticând „slugărnicia” procurorului general față de diverse persoane sau instituții. Mai important – consideră Victor Boștinaru – decizia de luni a Consiliului Superior al Magistraturii creează un precedent pentru ca nicio persoană chemată în fața unei comisii parlamentare să nu mai poată refuza a se prezenta la audieri.

„Procurorul general a făcut un demers despre care ar fi trebuit să-i fie clar că urma a fi respins. Sunt lucruri evidente: într-un dosar închis, toate informațiile din acel dosar sunt publice. Și atunci procurorul general, dincolo de o anumită slugărnicie pe care o tot afișează față de instituții, față de persoane, față de cauze diferite, procurorul general trebuia să înțeleagă că există o limită în toate. Or, decizia CSM-ului deschide în sfârșit o pistă largă pentru ca, pe de o parte, să fie transferate către Parlament aceste documente extrem de relevante (mai ales în condițiile în care o parte a persoanelor audiate sunt dintre cele care au refuzat până acum să vină la comisia de anchetă a Parlamentului, iar ceea ce au spus ele la Parchet ar putea fi foarte relevant pentru ceea ce ar fi trebuit să spună la comisia de anchetă), iar pe de altă parte vine să facă puțină lumină în relația instituțională dintre Parlamentul României, procurorul general și procurorul-șef al DNA”, a comentat Boștinaru.

Concret: întrebat dacă estimează că procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, se va prezenta la comisie sau va continua să refuze, Victor Boștinaru a răspuns: „Eu cred că oricare dintre ipoteze este variabilă, dar oricare dintre ipoteze va avea consecințe. Ținând cont de poziția Curții Constituționale, de interpretarea – de altfel, extrem de corectă – pe care ministrul Justiției a făcut-o în postarea sa de pe Facebook astăzi și de decizia CSM-ului de astăzi, în mod logic, procurorul-șef al DNA ar trebui să meargă la audierile de la comisia de anchetă a Parlamentului. În egală măsură, în cazul în care procurorul-șef al DNA nu va merge la audierile de la Parlament, se deschide posibilitatea unei evaluări a atitudinii sale de către ministrul Justiției”.

Chiar dacă i-am amintit că Tudorel Toader a eșuat în a propune revocarea Codruței Kovesi și a lui Augustin Lazăr, deși CCR stabilise că DNA și PICCJ încălcaseră Constituția în legătură cu ancheta privind OUG 13, Victor Boștinaru s-a declarat optimist, invocând postarea de pe Facebook de luni dimineață a ministrului Justiției.

„Loialitatea constituțională, constând în atașamentul față de regulile, principiile și valorile constituționale, exclude orice acțiune sau inacțiune de natură să afecteze activitatea unei comisii parlamentare !” scrisese Toader pe pagina personală.

„O poziție a procurorului-șef DNA în contextul actual (făcând referire la cele trei documente de bază: poziția CSM de astăzi, hotărârea Curții Constituționale și poziția ministrului Justiției cu privire la cooperarea loială) sunt convins că un refuz care nu mai este susținut de niciun suport legal interpretativ poate deschide calea unor sancțiuni”, a spus Victor Boștinaru.

Solicitat să precizeze dacă aceste sancțiuni vor fi de natură administrativă sau penală, europarlamentarul a dat vina pe Parlamentul României.

„Deocamdată, doar de natură administrativă, ținând cont de faptul că Parlamentul continuă să nu-și pună problema echipării sale cu ceea ce este strict necesar și evident indispensabil în relația sa instituțională cu alte autorități, instituții și persoane – respectiv consecințe penale în anumite cauze, după modelul audierilor din Congresul Statelor Unite ale Americii”, a încheiat eurodeputatul PSD.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *